Членството на България в еврозоната ще гарантира сигурността на спестяванията на българските граждани

Автор:
Владислав Горанов и Валдис Домбровскис

България може да се присъедини към еврозоната най-рано на 1 януари 2022 година, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Своята смела прогноза той изложи по време на граждански диалог, посветен на предизвикателствата пред страната по пътя и към еврозоната. Горанов припомни, че в края на миналата година, следвайки изискванията на Европейската централна банка (ЕЦБ), са приети няколко ключови промени (в Закона за БНБ и Закона за кредитните институции), които да направят възможно присъединяването ни към валутния механизъм ERM2. През лятото на настоящата година се очакват и резултатите от стрес-тестовете на шестте банки, избрани от ЕЦБ за проверка, поискана от българското правителство през юли 2018 година.

19-те членки на еврозоната, заедно с Европейската комисия, Европейската централна банка и Дания държат ключа за членството на България в ERM 2, изтъкна  Владислав Горанов. Ако ЕЦБ потвърди възможността да установи тясно сътрудничество по отношение на банковия надзор, но получим по-слаба подкрепа от страна на партньорите ни от еврозоната, ние ще обсъдим още веднъж дали да направим тази стъпка.

Ева МайделАко все пак влезе в „чакалнята“ на еврозоната, България трябва да престои там най-малко две години, защото това е минималният срок, който досега всяка от държавите – членки на еврозоната, е останала в чакалнята – отбеляза в интервю за Радио България евродепутатът Ева Майдел.

Дали по-дългият престой там ще повлияе добре, зависи от това какви са амбициите на държавата и на нейните граждани, както и дали изпълняваме критериите. Съвсем нормално е след двегодишния период да има може би още една година, в която процесите да започнат да се утвърждават, тоест преди окончателното приемане на еврото.

Присъединяването на България към общата европейска валута ще донесе много ползи, сред които Ева Майдел посочи и тази, че България ще има достъп до Европейския механизъм за стабилност, който ще гарантира сигурността на спестяванията на българските граждани.

Що се отнася до притесненията за скок в цените на основни стоки и услуги след приемането на еврото, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че такъв тип шокове са управляеми и има много механизми, които позволяват минимализирането на подобни рискове. Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че Европейската комисия подкрепя усилията на България да стане част от валутния механизъм, а по-късно да приеме и общата европейска валута. Той оцени високо волята и резултатите, които правителството постига в борбатасрещу прането на пари, както и по отношение на финансовия надзор. В свое изказване по време на дискусията той също акцентира върху проблема с повишаващите се цени. Според него, широко разпространено и дълбоко вкоренено е мнението, че въвеждането на еврото води до повишаване на цените, но ако погледнем последните пет страни, присъединили се към еврозоната – Литва, Латвия, Естония, Словакия и Малта, ще видим, че месечната инфлация при тях е силно ограничена – при нива между 0,2 и 0,6 на сто.

Днес темата за пътя на България към еврото и ефектите върху българската икономика е във фокуса на вниманието на традиционната годишна среща на бизнеса с правителството, на която специален гост е Валдис Домбровскис.

Снимки: БТА

Още от рубриката

България и Северна Македония: икономическите отношения набират скорост

С влизането в сила в началото на миналата година на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете съседки на Балканите - Република Северна Македония и Република България, те тушираха някои от историческите си спорове и..

публикувано на 12.03.19 в 11:04

Кандидати от всички сфери на бизнеса премериха сили в надпреварата за инвеститор на 2018 година

Общо 16 компании достигнаха до финала на конкурса „Инвеститор на годината“ за 2018 година. Кандидатите за приза бяха над 90 от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, науката и др. Какви са критериите, по които са..

публикувано на 11.03.19 в 10:51

Расте интересът на китайски инвеститори към българското земеделие

Китайските предприемачи в България се насочват най-вече към отглеждането на зърно, царевица и грозде . Например компанията на младия бизнесмен Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с грозде в района на гр. Лом. Той купил земята с лозовите насаждения там..

публикувано на 09.03.19 в 10:30