Членството на България в еврозоната ще гарантира сигурността на спестяванията на българските граждани

Автор:
Владислав Горанов и Валдис Домбровскис

България може да се присъедини към еврозоната най-рано на 1 януари 2022 година, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Своята смела прогноза той изложи по време на граждански диалог, посветен на предизвикателствата пред страната по пътя и към еврозоната. Горанов припомни, че в края на миналата година, следвайки изискванията на Европейската централна банка (ЕЦБ), са приети няколко ключови промени (в Закона за БНБ и Закона за кредитните институции), които да направят възможно присъединяването ни към валутния механизъм ERM2. През лятото на настоящата година се очакват и резултатите от стрес-тестовете на шестте банки, избрани от ЕЦБ за проверка, поискана от българското правителство през юли 2018 година.

19-те членки на еврозоната, заедно с Европейската комисия, Европейската централна банка и Дания държат ключа за членството на България в ERM 2, изтъкна  Владислав Горанов. Ако ЕЦБ потвърди възможността да установи тясно сътрудничество по отношение на банковия надзор, но получим по-слаба подкрепа от страна на партньорите ни от еврозоната, ние ще обсъдим още веднъж дали да направим тази стъпка.

Ева МайделАко все пак влезе в „чакалнята“ на еврозоната, България трябва да престои там най-малко две години, защото това е минималният срок, който досега всяка от държавите – членки на еврозоната, е останала в чакалнята – отбеляза в интервю за Радио България евродепутатът Ева Майдел.

Дали по-дългият престой там ще повлияе добре, зависи от това какви са амбициите на държавата и на нейните граждани, както и дали изпълняваме критериите. Съвсем нормално е след двегодишния период да има може би още една година, в която процесите да започнат да се утвърждават, тоест преди окончателното приемане на еврото.

Присъединяването на България към общата европейска валута ще донесе много ползи, сред които Ева Майдел посочи и тази, че България ще има достъп до Европейския механизъм за стабилност, който ще гарантира сигурността на спестяванията на българските граждани.

Що се отнася до притесненията за скок в цените на основни стоки и услуги след приемането на еврото, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че такъв тип шокове са управляеми и има много механизми, които позволяват минимализирането на подобни рискове. Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че Европейската комисия подкрепя усилията на България да стане част от валутния механизъм, а по-късно да приеме и общата европейска валута. Той оцени високо волята и резултатите, които правителството постига в борбатасрещу прането на пари, както и по отношение на финансовия надзор. В свое изказване по време на дискусията той също акцентира върху проблема с повишаващите се цени. Според него, широко разпространено и дълбоко вкоренено е мнението, че въвеждането на еврото води до повишаване на цените, но ако погледнем последните пет страни, присъединили се към еврозоната – Литва, Латвия, Естония, Словакия и Малта, ще видим, че месечната инфлация при тях е силно ограничена – при нива между 0,2 и 0,6 на сто.

Днес темата за пътя на България към еврото и ефектите върху българската икономика е във фокуса на вниманието на традиционната годишна среща на бизнеса с правителството, на която специален гост е Валдис Домбровскис.

Снимки: БТА

Още от категорията

България все още е атрактивно място за международните инвеститори

Живеем във време, в което всяка минута някъде се случва нещо, което може да промени света изоснови. Свидетели сме на изцяло нови постижения на технологичната революция, както и на постоянно изменящите се потребности на икономическата и..

публикувано на 22.10.19 в 11:06

Българин среща работодател и работник чрез мобилна платформа

Кандидатстването по обяви в сайтовете за работа, никога не е било толкова лесно, бързо и буквално на един клик разстояние. Връзката между търсещите и предлагащи работа е улеснена от мобилното приложение, разработено от Цветослав Захариев...

публикувано на 14.10.19 в 13:05

Българска компания е сред водещите платформи за IT обучения в света

Да откриеш инвеститор, склонен да осигури финансиране за образование, не е лесна задача. Точно това обаче успя да направи българската фирма Coursedot, която през 2016 година привлече финансиране от фонда Eleven, подкрепян тогава от Европейския..

публикувано на 13.10.19 в 10:25