Чуждите инвестиции в България не достигат, а българският капитал инвестира в чужбина

Чужди компании, произвеждащи авточасти, са разкрили над 20 000 работни места в България.
Снимка: dnevnik.bg

През миналата година чуждите инвестиции в България са намалели според предварителните данни на Българската народна банка към ноември 2018 г. с над половин милиард евро и са достигнали доста скромната сума от около 800 млн. евро. В същото време български компании са изнесли и инвестирали в чужбина около 280 млн. евро. Салдото очевидно е доста тревожно и дава повод за анализ и вземане на мерки за насърчаване на капиталовложенията от чужбина, което отбелязатези дни и президентът Румен Радев. Министърът на икономиката Емил Караниколов обаче е сигурен, че инвестициите в България не падат и подкрепя тази теза с аргумента, че през 2017г. е имало 31 проекта за инвестиция клас А на стойност 311 млн. лв., докато през миналата година сертифицираните проекти са били 28, но за 850 млн.

България се превърна в последно време в един от най-значимите в света поддоставчици на части, възли, агрегати и устройства за автомобилната промишленост. Над 100 са чуждите фирми от този бранш, които са се установили в страната. Публично и на хартия властите правят всичко, каквото трябва за тези инвеститори, които осигуряват прехраната на десетки хиляди българи с неособено висока квалификация и доста ограничени компетенции, каквато е евтината работна ръка в повечето български области и каквато най-често инвеститорите търсят. Но има и такива, които след известно време в България се отказват от първоначалните си намерения. Така например канадската ALC наскоро затвори и трите си завода за автомобилни тапицерии за BMW и MINI в България, оплаквайки се от липсата на работна ръка. Решение да продаде активите си в няколко страни от Централна и Източна Европа, вкл. България, оповести преди месец норвежкият собственик на един от най-големите телекоми в Европа – Telenor. Подобни действия предприеха в банковия сектор мощната френска банка Société Générale и гръцката Piraeus Bank. Засега интересът си към България запазват многобройни международни компании за аутсорсинг и кол-центрове, които обаче освен пари за заплати и за наем на офиси, не влагат нищо съществено в икономиката на страната.

На този фон се наблюдава едно сравнително ново явление в българските делови среди – инвестициите на българския бизнес в чужбина. Те предизвикват нееднозначни реакции, защото на практика става дума за бягство на български капитали от страната, но пък от друга страна това е възможност за нови, по-големи печалби, които в една или друга степен и форма се връщат в страната-майка.

Специално внимание наблюдателите оказаха в последно време на две сравнително големи български задгранични инвестиции. Известният български бизнесмен и мажоритарен собственик на един от трите големи телекома в страната Спас Русев закупи контролния пакет акции във втория по големина мобилен оператор в Албания – Теlеkоm Аlbаnіа. Стойността на сделката е около 50 млн. eвро. Още по-любопитно е, че този български инвеститор не крие намеренията си да придобие и други телекоми в региона на Югоизточна Европа и Балканите. Друга голяма сделка на български инвеститор се случи в Молдова, където обединен холдинг „Доверие“ пое контрола над втората по-големина банка Моldіndсоnbаnk. Цената на сделката не бе публично оповестена.

Дали трябва да вярваме на предварителните данни на БНБ или на уверенията на правителството, че спад на чуждите инвестиции в страната няма, в крайна сметка не е толкова важно. Важното е, че колкото и да са, чуждестранните инвестиции в България не достигат, а без тях тя няма как да догони в приемливи срокове по-развитите страни в ЕС.

Още от рубриката

България и Северна Македония: икономическите отношения набират скорост

С влизането в сила в началото на миналата година на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете съседки на Балканите - Република Северна Македония и Република България, те тушираха някои от историческите си спорове и..

публикувано на 12.03.19 в 11:04

Кандидати от всички сфери на бизнеса премериха сили в надпреварата за инвеститор на 2018 година

Общо 16 компании достигнаха до финала на конкурса „Инвеститор на годината“ за 2018 година. Кандидатите за приза бяха над 90 от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, науката и др. Какви са критериите, по които са..

публикувано на 11.03.19 в 10:51

Расте интересът на китайски инвеститори към българското земеделие

Китайските предприемачи в България се насочват най-вече към отглеждането на зърно, царевица и грозде . Например компанията на младия бизнесмен Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с грозде в района на гр. Лом. Той купил земята с лозовите насаждения там..

публикувано на 09.03.19 в 10:30