Елена Башкирова и Лео Хусеин – гости на Софийската филхармония

Елена Башкирова
Снимка: sofiaphilharmonic.com

Симфоничен прелюд „Магическият остров“от английския композитор Уилям Алуин, Концерт за пиано и оркестър № 21 от Волфганг Амадеус Моцарт, както и симфоничната миниатюра „Вълшебното езеро“ на Анатолий Лядов и Симфония № 2 „Богатирска“ на Александър Бородин – това са произведенията, включени в концерта на Софийската филхармония днес, 31 януари. В своя 90-и сезон националният ни оркестър е поканил известни имена и в тази програма – диригент е Лео Хусеин (музикален директор на Orchestre de l'Opéra de Rouen Normandie), а солистка в клавирния концерт е Елена Башкирова.

Лео Хусеин / Снимка: intermusica.co.uk
Забележителната пианистка е завършила консерваторията „Чайковски“ в Москва при прочутия си баща Дмитрий Башкиров – една от легендите на руската педагогическа школа (при него са учили и неколцина български пианисти, сред които Пламена Мангова и Виктория Василенко). В края на 70-те години на м. в. Башкирова напуска Съветския съюз заедно с първия си съпруг Гидон Кремер. Оттогава тя е солистка на почти всички водещи оркестри в света. Работила е с диригенти от ранга на Серджу Челибидаке, Зубин Мета, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Даниел Баренбойм (за когото е омъжена от края на 80-те). Елена Башкирова е основател на Международния фестивал за камерна музика в Йерусалим, който се провежда ежегодно през септември с участието на елитни музиканти. Фестивалът става толкова популярен, че започва да гостува на сцените в Берлин, Париж, Лондон, Виена, Ню Йорк и др. Концертът от Моцарт, който известната пианистка ще изпълни в софийската зала „България“, е един от най-популярните в жанра. Особено втората част, която звучи в преработки за различни състави.

Още от рубриката

Неостаряваща музика и талантливи млади изпълнители на Evergreen Fest - 2019

Преди дни в София се проведе първото издание на Evergreen Fest. Автор на идеята за този фестивал на „вечнозелената“ поп и джаз музика е Румяна Коцева – поп певица и вокален педагог. Нейни съмишленици и партньори в организацията са фондация „Музика вива“..

публикувано на 20.02.19 в 14:10
Снимки: личен архив

За легендарния родопски гайдар Дафо Трендафилов - с любов и възхищение

Стогодишнината от рождението на Дафо Трендафилов (17.01.1919-4.12.2010) е един от поводите да изразим благодарността си за светлата диря, която той остави. Неговата музика мигновено докосва душата и те отнася сред прелестите на Родопа планина...

публикувано на 15.02.19 в 08:20

Ritmos Negros – афро-перуанска музика в България

Създаваме музика върху перуанската традиция и афро корените ѝ. Изпълнена е с много колорит и чувствен ритъм – това споделя Пиеро Епифания от Перу, който свири на кахон, вокал е на Ritmos Negros и е автор на композициите. Към него първо се..

публикувано на 11.02.19 в 11:25