Елена Башкирова и Лео Хусеин – гости на Софийската филхармония

Елена Башкирова
Снимка: sofiaphilharmonic.com

Симфоничен прелюд „Магическият остров“от английския композитор Уилям Алуин, Концерт за пиано и оркестър № 21 от Волфганг Амадеус Моцарт, както и симфоничната миниатюра „Вълшебното езеро“ на Анатолий Лядов и Симфония № 2 „Богатирска“ на Александър Бородин – това са произведенията, включени в концерта на Софийската филхармония днес, 31 януари. В своя 90-и сезон националният ни оркестър е поканил известни имена и в тази програма – диригент е Лео Хусеин (музикален директор на Orchestre de l'Opéra de Rouen Normandie), а солистка в клавирния концерт е Елена Башкирова.

Лео Хусеин / Снимка: intermusica.co.uk
Забележителната пианистка е завършила консерваторията „Чайковски“ в Москва при прочутия си баща Дмитрий Башкиров – една от легендите на руската педагогическа школа (при него са учили и неколцина български пианисти, сред които Пламена Мангова и Виктория Василенко). В края на 70-те години на м. в. Башкирова напуска Съветския съюз заедно с първия си съпруг Гидон Кремер. Оттогава тя е солистка на почти всички водещи оркестри в света. Работила е с диригенти от ранга на Серджу Челибидаке, Зубин Мета, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Даниел Баренбойм (за когото е омъжена от края на 80-те). Елена Башкирова е основател на Международния фестивал за камерна музика в Йерусалим, който се провежда ежегодно през септември с участието на елитни музиканти. Фестивалът става толкова популярен, че започва да гостува на сцените в Берлин, Париж, Лондон, Виена, Ню Йорк и др. Концертът от Моцарт, който известната пианистка ще изпълни в софийската зала „България“, е един от най-популярните в жанра. Особено втората част, която звучи в преработки за различни състави.

Още от категорията

Прощаваме се с Милчо Левиев – обаятелен музикант с неоценимо музикално наследство

Големият джаз музикант си отиде на 12 октомври в Солун, където през последните години живееше със съпругата си − певицата Вики Алмазиду. Поклонението е утре (18.10) в столичната зала „България“. Милчо Левиев е първият български джаз музикант,..

публикувано на 17.10.19 в 15:05

Тодор Бакърджиев: „Участието и наградата от фестивала в Синсинати са голямо вдъхновение за нас“

Преди дни в гр. Синсинати (САЩ) завърши първото издание на Cincinnati Public Schools International Jazz Festival. Заедно с оркестри от 22 училища от Щатите, участие взе Джаз бендът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с ръководител..

публикувано на 16.10.19 в 14:01

Старозагорската опера с гастрол в София - след премиера в Италия и преди началото на новия сезон

Щастливи сме, че имаме възможност да осъществяваме толкова интересни постановки. Благодарни сме на общината в града и Министерството на културата, които неизменно ни подкрепят – думи на Огнян Драганов, режисьор, директор на Старозагорската..

публикувано на 11.10.19 в 12:00