Елена Башкирова и Лео Хусеин – гости на Софийската филхармония

Елена Башкирова
Снимка: sofiaphilharmonic.com

Симфоничен прелюд „Магическият остров“от английския композитор Уилям Алуин, Концерт за пиано и оркестър № 21 от Волфганг Амадеус Моцарт, както и симфоничната миниатюра „Вълшебното езеро“ на Анатолий Лядов и Симфония № 2 „Богатирска“ на Александър Бородин – това са произведенията, включени в концерта на Софийската филхармония днес, 31 януари. В своя 90-и сезон националният ни оркестър е поканил известни имена и в тази програма – диригент е Лео Хусеин (музикален директор на Orchestre de l'Opéra de Rouen Normandie), а солистка в клавирния концерт е Елена Башкирова.

Лео Хусеин / Снимка: intermusica.co.uk
Забележителната пианистка е завършила консерваторията „Чайковски“ в Москва при прочутия си баща Дмитрий Башкиров – една от легендите на руската педагогическа школа (при него са учили и неколцина български пианисти, сред които Пламена Мангова и Виктория Василенко). В края на 70-те години на м. в. Башкирова напуска Съветския съюз заедно с първия си съпруг Гидон Кремер. Оттогава тя е солистка на почти всички водещи оркестри в света. Работила е с диригенти от ранга на Серджу Челибидаке, Зубин Мета, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Даниел Баренбойм (за когото е омъжена от края на 80-те). Елена Башкирова е основател на Международния фестивал за камерна музика в Йерусалим, който се провежда ежегодно през септември с участието на елитни музиканти. Фестивалът става толкова популярен, че започва да гостува на сцените в Берлин, Париж, Лондон, Виена, Ню Йорк и др. Концертът от Моцарт, който известната пианистка ще изпълни в софийската зала „България“, е един от най-популярните в жанра. Особено втората част, която звучи в преработки за различни състави.

Още от рубриката

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на..

публикувано на 18.04.19 в 11:18

Electronic Dreams – нов проект на Мирослава Кацарова

На 17 април в София и на 18-и в Пловдив Мирослава Кацарова ще представи нов проект, озаглавен Electronic Dreams. Той е посветен на взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Певицата е избрала отново месец април за..

публикувано на 16.04.19 в 10:53

Ангел Заберски-син: „Импровизацията ми дава свобода…“

Ангел Заберски-син и неговото трио представят новия си албум с концерт на 18 април, в зала № 6 на НДК. Like Jazz-Volume 2 е третият съвместен албум на джаз пианиста и „музикалните хамелеони“, както на шега нарича своите колеги във формацията –..

публикувано на 15.04.19 в 13:08