Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Башкирова и Лео Хусеин – гости на Софийската филхармония

Елена Башкирова
Снимка: sofiaphilharmonic.com

Симфоничен прелюд „Магическият остров“от английския композитор Уилям Алуин, Концерт за пиано и оркестър № 21 от Волфганг Амадеус Моцарт, както и симфоничната миниатюра „Вълшебното езеро“ на Анатолий Лядов и Симфония № 2 „Богатирска“ на Александър Бородин – това са произведенията, включени в концерта на Софийската филхармония днес, 31 януари. В своя 90-и сезон националният ни оркестър е поканил известни имена и в тази програма – диригент е Лео Хусеин (музикален директор на Orchestre de l'Opéra de Rouen Normandie), а солистка в клавирния концерт е Елена Башкирова.

Лео Хусеин / Снимка: intermusica.co.uk
Забележителната пианистка е завършила консерваторията „Чайковски“ в Москва при прочутия си баща Дмитрий Башкиров – една от легендите на руската педагогическа школа (при него са учили и неколцина български пианисти, сред които Пламена Мангова и Виктория Василенко). В края на 70-те години на м. в. Башкирова напуска Съветския съюз заедно с първия си съпруг Гидон Кремер. Оттогава тя е солистка на почти всички водещи оркестри в света. Работила е с диригенти от ранга на Серджу Челибидаке, Зубин Мета, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Даниел Баренбойм (за когото е омъжена от края на 80-те). Елена Башкирова е основател на Международния фестивал за камерна музика в Йерусалим, който се провежда ежегодно през септември с участието на елитни музиканти. Фестивалът става толкова популярен, че започва да гостува на сцените в Берлин, Париж, Лондон, Виена, Ню Йорк и др. Концертът от Моцарт, който известната пианистка ще изпълни в софийската зала „България“, е един от най-популярните в жанра. Особено втората част, която звучи в преработки за различни състави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05