Виенска класика и романтизъм под диригентството на един от най-добрите познавачи на тази музика

Алфред Ешве
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 3 февруари Софийската филхармония за пръв път ще свири под ръководството на Алфред Ешве. В своята програма маестрото е подбрал три знакови произведения, създадени във Виена – увертюра към „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, Симфония № 3 от Бетовен и Симфония № 8 „Недовършена“ на Франц Шуберт. Известно е, че операта на Моцарт е била приета хладно на премиерата си през 1786 г., затова пък, няколко месеца по-късно, в Прага има огромен успех. Третата симфония на Бетовен, известна под името „Ероика“, е създадена през 1803 г. и в началото е посветена на Наполеон Бонапарт. Година по-късно, когато Наполеон е провъзгласен за император, Бетовен яростно скъсва първата страница на партитура и написва „Ероика”. Интересен факт от биографиите на Бетовен и Шуберт – последният представител на Виенската класическа школа е бил истински кумир за младия Франц, останал в историята като първия виенски романтик. Двамата си отиват от този свят с година разлика – Бетовен умира през 1827 г., а Шуберт, едва 31-годишен, умира през следващата година. Двучастната му Симфония № 8 се счита за първата романтична симфония. Не е известно дали е създадена във вида, достигнал до нас, или композиторът е написал и други части, изгубени от приятел, комуто Шуберт поверил партитурата. Произведението звучи завършено и е сред най-популярните творби за симфоничен оркестър.

Изборът на тези произведения със сигурност не е случаен. Дългогодишен главен диригент на Volksoper Wien и постоянен гост диригент на Хамбургската опера, маестро Ешве е работил с най-големите оперни театри и артисти на нашето време. Много популярен е записът на „Любовен еликсир“ на Доницети с участието на Анна Нетребко и Роландо Вилазон, както и участието му в постановката на „Граф фон Люксембург“ на Лехар в Theater an der Wien. Той диририжира Виенския бал на операта през 2009 и 2010 година, както и виенските балове в Москва от 2003 насам.

Още от категорията

Прощаваме се с Милчо Левиев – обаятелен музикант с неоценимо музикално наследство

Големият джаз музикант си отиде на 12 октомври в Солун, където през последните години живееше със съпругата си − певицата Вики Алмазиду. Поклонението е утре (18.10) в столичната зала „България“. Милчо Левиев е първият български джаз музикант,..

публикувано на 17.10.19 в 15:05

Тодор Бакърджиев: „Участието и наградата от фестивала в Синсинати са голямо вдъхновение за нас“

Преди дни в гр. Синсинати (САЩ) завърши първото издание на Cincinnati Public Schools International Jazz Festival. Заедно с оркестри от 22 училища от Щатите, участие взе Джаз бендът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с ръководител..

публикувано на 16.10.19 в 14:01

Старозагорската опера с гастрол в София - след премиера в Италия и преди началото на новия сезон

Щастливи сме, че имаме възможност да осъществяваме толкова интересни постановки. Благодарни сме на общината в града и Министерството на културата, които неизменно ни подкрепят – думи на Огнян Драганов, режисьор, директор на Старозагорската..

публикувано на 11.10.19 в 12:00