Виенска класика и романтизъм под диригентството на един от най-добрите познавачи на тази музика

Алфред Ешве
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 3 февруари Софийската филхармония за пръв път ще свири под ръководството на Алфред Ешве. В своята програма маестрото е подбрал три знакови произведения, създадени във Виена – увертюра към „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, Симфония № 3 от Бетовен и Симфония № 8 „Недовършена“ на Франц Шуберт. Известно е, че операта на Моцарт е била приета хладно на премиерата си през 1786 г., затова пък, няколко месеца по-късно, в Прага има огромен успех. Третата симфония на Бетовен, известна под името „Ероика“, е създадена през 1803 г. и в началото е посветена на Наполеон Бонапарт. Година по-късно, когато Наполеон е провъзгласен за император, Бетовен яростно скъсва първата страница на партитура и написва „Ероика”. Интересен факт от биографиите на Бетовен и Шуберт – последният представител на Виенската класическа школа е бил истински кумир за младия Франц, останал в историята като първия виенски романтик. Двамата си отиват от този свят с година разлика – Бетовен умира през 1827 г., а Шуберт, едва 31-годишен, умира през следващата година. Двучастната му Симфония № 8 се счита за първата романтична симфония. Не е известно дали е създадена във вида, достигнал до нас, или композиторът е написал и други части, изгубени от приятел, комуто Шуберт поверил партитурата. Произведението звучи завършено и е сред най-популярните творби за симфоничен оркестър.

Изборът на тези произведения със сигурност не е случаен. Дългогодишен главен диригент на Volksoper Wien и постоянен гост диригент на Хамбургската опера, маестро Ешве е работил с най-големите оперни театри и артисти на нашето време. Много популярен е записът на „Любовен еликсир“ на Доницети с участието на Анна Нетребко и Роландо Вилазон, както и участието му в постановката на „Граф фон Люксембург“ на Лехар в Theater an der Wien. Той диририжира Виенския бал на операта през 2009 и 2010 година, както и виенските балове в Москва от 2003 насам.

Още от рубриката

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на..

публикувано на 18.04.19 в 11:18

Electronic Dreams – нов проект на Мирослава Кацарова

На 17 април в София и на 18-и в Пловдив Мирослава Кацарова ще представи нов проект, озаглавен Electronic Dreams. Той е посветен на взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Певицата е избрала отново месец април за..

публикувано на 16.04.19 в 10:53

Ангел Заберски-син: „Импровизацията ми дава свобода…“

Ангел Заберски-син и неговото трио представят новия си албум с концерт на 18 април, в зала № 6 на НДК. Like Jazz-Volume 2 е третият съвместен албум на джаз пианиста и „музикалните хамелеони“, както на шега нарича своите колеги във формацията –..

публикувано на 15.04.19 в 13:08