Виенска класика и романтизъм под диригентството на един от най-добрите познавачи на тази музика

Алфред Ешве
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 3 февруари Софийската филхармония за пръв път ще свири под ръководството на Алфред Ешве. В своята програма маестрото е подбрал три знакови произведения, създадени във Виена – увертюра към „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, Симфония № 3 от Бетовен и Симфония № 8 „Недовършена“ на Франц Шуберт. Известно е, че операта на Моцарт е била приета хладно на премиерата си през 1786 г., затова пък, няколко месеца по-късно, в Прага има огромен успех. Третата симфония на Бетовен, известна под името „Ероика“, е създадена през 1803 г. и в началото е посветена на Наполеон Бонапарт. Година по-късно, когато Наполеон е провъзгласен за император, Бетовен яростно скъсва първата страница на партитура и написва „Ероика”. Интересен факт от биографиите на Бетовен и Шуберт – последният представител на Виенската класическа школа е бил истински кумир за младия Франц, останал в историята като първия виенски романтик. Двамата си отиват от този свят с година разлика – Бетовен умира през 1827 г., а Шуберт, едва 31-годишен, умира през следващата година. Двучастната му Симфония № 8 се счита за първата романтична симфония. Не е известно дали е създадена във вида, достигнал до нас, или композиторът е написал и други части, изгубени от приятел, комуто Шуберт поверил партитурата. Произведението звучи завършено и е сред най-популярните творби за симфоничен оркестър.

Изборът на тези произведения със сигурност не е случаен. Дългогодишен главен диригент на Volksoper Wien и постоянен гост диригент на Хамбургската опера, маестро Ешве е работил с най-големите оперни театри и артисти на нашето време. Много популярен е записът на „Любовен еликсир“ на Доницети с участието на Анна Нетребко и Роландо Вилазон, както и участието му в постановката на „Граф фон Люксембург“ на Лехар в Theater an der Wien. Той диририжира Виенския бал на операта през 2009 и 2010 година, както и виенските балове в Москва от 2003 насам.

Още от рубриката

Неостаряваща музика и талантливи млади изпълнители на Evergreen Fest - 2019

Преди дни в София се проведе първото издание на Evergreen Fest. Автор на идеята за този фестивал на „вечнозелената“ поп и джаз музика е Румяна Коцева – поп певица и вокален педагог. Нейни съмишленици и партньори в организацията са фондация „Музика вива“..

публикувано на 20.02.19 в 14:10
Снимки: личен архив

За легендарния родопски гайдар Дафо Трендафилов - с любов и възхищение

Стогодишнината от рождението на Дафо Трендафилов (17.01.1919-4.12.2010) е един от поводите да изразим благодарността си за светлата диря, която той остави. Неговата музика мигновено докосва душата и те отнася сред прелестите на Родопа планина...

публикувано на 15.02.19 в 08:20

Ritmos Negros – афро-перуанска музика в България

Създаваме музика върху перуанската традиция и афро корените ѝ. Изпълнена е с много колорит и чувствен ритъм – това споделя Пиеро Епифания от Перу, който свири на кахон, вокал е на Ritmos Negros и е автор на композициите. Към него първо се..

публикувано на 11.02.19 в 11:25