Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенска класика и романтизъм под диригентството на един от най-добрите познавачи на тази музика

Алфред Ешве
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 3 февруари Софийската филхармония за пръв път ще свири под ръководството на Алфред Ешве. В своята програма маестрото е подбрал три знакови произведения, създадени във Виена – увертюра към „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, Симфония № 3 от Бетовен и Симфония № 8 „Недовършена“ на Франц Шуберт. Известно е, че операта на Моцарт е била приета хладно на премиерата си през 1786 г., затова пък, няколко месеца по-късно, в Прага има огромен успех. Третата симфония на Бетовен, известна под името „Ероика“, е създадена през 1803 г. и в началото е посветена на Наполеон Бонапарт. Година по-късно, когато Наполеон е провъзгласен за император, Бетовен яростно скъсва първата страница на партитура и написва „Ероика”. Интересен факт от биографиите на Бетовен и Шуберт – последният представител на Виенската класическа школа е бил истински кумир за младия Франц, останал в историята като първия виенски романтик. Двамата си отиват от този свят с година разлика – Бетовен умира през 1827 г., а Шуберт, едва 31-годишен, умира през следващата година. Двучастната му Симфония № 8 се счита за първата романтична симфония. Не е известно дали е създадена във вида, достигнал до нас, или композиторът е написал и други части, изгубени от приятел, комуто Шуберт поверил партитурата. Произведението звучи завършено и е сред най-популярните творби за симфоничен оркестър.

Изборът на тези произведения със сигурност не е случаен. Дългогодишен главен диригент на Volksoper Wien и постоянен гост диригент на Хамбургската опера, маестро Ешве е работил с най-големите оперни театри и артисти на нашето време. Много популярен е записът на „Любовен еликсир“ на Доницети с участието на Анна Нетребко и Роландо Вилазон, както и участието му в постановката на „Граф фон Люксембург“ на Лехар в Theater an der Wien. Той диририжира Виенския бал на операта през 2009 и 2010 година, както и виенските балове в Москва от 2003 насам.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05