Държавата откупи портрет на княз Александър I Батенберг – символ на властта в следосвобожденска България

Снимка: dorotheum.com

Българската държава откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър Първи Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща във Виена. Според съобщението на Министерството на културата е бил откупен най-известният оригинален портрет на княза с царски инсигнии, нарисуван от художника Карл Дилиц, както и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление, продължило от 26 юни 1879 до 26 август 1886 година. През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър I Батенберг от Великото народно събрание за княз на България. "Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена", поясни министърът на културата Боил Банов. По думите му информацията за ценните предмети е била получена преди около 10 дни по няколко канала. „Разговаряхме с премиера, с министъра на финансите Владислав Горанов и взехме решение, че ще участваме в търга, но решихме да не го разгласяваме, за да не стане спекулативно вдигане на цените в деня на наддаването“. Предметите са били подбрани за покупка от експерти от Националния исторически музей. Къде ще бъдат експонирани още не се знае, но от различни национални културни институции вече са заявили желание да ги притежават.

Още от рубриката

Останки от ветроходен кораб от Османската епоха (XVIII в.), лежащи на дълбочина 301 м пред Южното Черноморие

Черно море разкрива полека своите тайни

На изток границите на България се очертават от водите на Черно море, затова неслучайно са много легендите, които народът ни разказва за него. Според една от тях, морето се нарича Черно заради множеството корабокрушения, случвали се в него...

публикувано на 18.04.19 в 13:03
Куюмджиевата къща

Алафрангата – знак за приобщаване на Пловдив към европейското в средата на ХІХ век

Като част от „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, Регионалният етнографски музей в града e подготвил интересен поглед към възрожденската действителност. Гости и жители ще могат да се насладят на частица от тази история на изложбата..

публикувано на 17.04.19 в 12:14

Доц. Михаил Груев: Принципите, залегнали в нея, бихме искали да виждаме и днес

След като поема първите си глътки свобода, новоосвободеното Отечество бива призовано по силата на Берлинския договор да изработи свой основен закон. Неопитните дотогава парламентаристи, със своите ентусиазъм, отговорност и родолюбие, се справят..

публикувано на 16.04.19 в 10:07