Държавата откупи портрет на княз Александър I Батенберг – символ на властта в следосвобожденска България

Снимка: dorotheum.com

Българската държава откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър Първи Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща във Виена. Според съобщението на Министерството на културата е бил откупен най-известният оригинален портрет на княза с царски инсигнии, нарисуван от художника Карл Дилиц, както и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление, продължило от 26 юни 1879 до 26 август 1886 година. През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър I Батенберг от Великото народно събрание за княз на България. "Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена", поясни министърът на културата Боил Банов. По думите му информацията за ценните предмети е била получена преди около 10 дни по няколко канала. „Разговаряхме с премиера, с министъра на финансите Владислав Горанов и взехме решение, че ще участваме в търга, но решихме да не го разгласяваме, за да не стане спекулативно вдигане на цените в деня на наддаването“. Предметите са били подбрани за покупка от експерти от Националния исторически музей. Къде ще бъдат експонирани още не се знае, но от различни национални културни институции вече са заявили желание да ги притежават.

Още от рубриката

Археолозите отново представят съкровища от всички български региони

12-ата национална археологическа изложба “Българска археология 2018” бе открита в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките. Съорганизатори са още 19 музея в страната. Експозицията дава възможност да бъдат..

публикувано на 20.02.19 в 13:00

Старинният храм „Света Петка Стара“ – вековен пазител на християнството

В центъра на София са съсредоточени множество културни и архитектурни обекти, свидетелстващи за хилядолетната история на града. Един от духовните паметници е действащият старинен храм „Св. Петка Стара“. Както обяснява отец Николай – предстоятел на..

публикувано на 18.02.19 в 08:00

Проф. Славия Бърлиева: В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката

Хиляда сто и петдесет години след успението на Св. Константин-Кирил Философ (14 февруари 869 г.) делото му не само е живо, но учени от редица страни все още изучават богатото му житие. Затова и днес – когато честваме представянето му пред Бога,..

публикувано на 14.02.19 в 10:01