Държавата откупи портрет на княз Александър I Батенберг – символ на властта в следосвобожденска България

Снимка: dorotheum.com

Българската държава откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър Първи Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща във Виена. Според съобщението на Министерството на културата е бил откупен най-известният оригинален портрет на княза с царски инсигнии, нарисуван от художника Карл Дилиц, както и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление, продължило от 26 юни 1879 до 26 август 1886 година. През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър I Батенберг от Великото народно събрание за княз на България. "Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена", поясни министърът на културата Боил Банов. По думите му информацията за ценните предмети е била получена преди около 10 дни по няколко канала. „Разговаряхме с премиера, с министъра на финансите Владислав Горанов и взехме решение, че ще участваме в търга, но решихме да не го разгласяваме, за да не стане спекулативно вдигане на цените в деня на наддаването“. Предметите са били подбрани за покупка от експерти от Националния исторически музей. Къде ще бъдат експонирани още не се знае, но от различни национални културни институции вече са заявили желание да ги притежават.

Още от категорията

Свети Иван Рилски – най-великият български светец

На 19 октомври българският народ и Православната църква почитат Св Иван /Йоан/ Рилски /876-946г./ До 25 годишна възраст той е обикновен пастир. Приема монашеството и проповядва на различни места, главно по времето на българския цар Петър I. Към..

публикувано на 19.10.19 в 07:00

Злата Мъгленска – закрилницата на българите зад граница

Сред плеядата от български светци, които закрилят родината ни се нарежда и света великомъченица Злата Мъгленска – покровителката на българския род зад граница. Според житието й, тя живяла през ХVІІІ век, в бедно българско семейство, в село..

публикувано на 18.10.19 в 12:26

Първа поява на Томичовият псалтир от XIV в. пред българска публика

Томичовият псалтир – един от най-ценните ръкописи, запазен от Средновековието, за първи път гостува в София. Ценната реликва от „втория златен век“ на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей в Москва и ще бъде..

публикувано на 12.10.19 в 09:30