Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата откупи портрет на княз Александър I Батенберг – символ на властта в следосвобожденска България

Снимка: dorotheum.com

Българската държава откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър Първи Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща във Виена. Според съобщението на Министерството на културата е бил откупен най-известният оригинален портрет на княза с царски инсигнии, нарисуван от художника Карл Дилиц, както и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление, продължило от 26 юни 1879 до 26 август 1886 година. През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър I Батенберг от Великото народно събрание за княз на България. "Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена", поясни министърът на културата Боил Банов. По думите му информацията за ценните предмети е била получена преди около 10 дни по няколко канала. „Разговаряхме с премиера, с министъра на финансите Владислав Горанов и взехме решение, че ще участваме в търга, но решихме да не го разгласяваме, за да не стане спекулативно вдигане на цените в деня на наддаването“. Предметите са били подбрани за покупка от експерти от Националния исторически музей. Къде ще бъдат експонирани още не се знае, но от различни национални културни институции вече са заявили желание да ги притежават.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30