Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Николина представя любими стари песни на нов глас

Нина Николина е известна певица, записала и издала с успех проекти в четири музикални стила – фолклор, етно, поп и латино. Завършила е Националното училище по изкуства „Панайот Пипков” в Плевен, специалност фолклорно пеене и контрабас, както и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, където учи дирижиране на народен хор и оркестър и музикална педагогика. Има издадени 10 албума. Представя българската култура и българската народна музика на много международни фолклорни фестивали. Има записани дуети с емблематични поп изпълнители и „пеещи актьори“ – Камен Донев, Христо Мутафчиев, Любо Киров, Руши Видинлиев, с народната певица Лиляна Галевска и др.

Прави своя кинодебют в„Белгийският крал“ – копродукция на Белгия, Холандия и България, в която Нина Николина играе ролята на българската фолклорна певица Ана, спечелила сърцето на краля. След световното признание на филма, по покана на режисьорите, Нина Николина участва през 2018 г. и в снимките на „Босият император” (продължението на „Белгийският крал“),  заедно с Джералдин Чаплин.

На 8 февруари 2019 г. в Sofia Live Club Нина Николина ще представи своята нова концертна програма. Заедно с Калин Вельов  (барабани и перкусии), Мартин Ташев (тромпет и вокал), Ясен Велчев (клавишни) и Таня Първанова (вокал) ще изпълни български народни песни от различни области на страната в етно джаз аранжименти. Всеки един от музикантите ще внесе нещо от различни краища на земята. Всеки от тях има допир до някакъв различен фолклор, който го е впечатлил. Ще има инструменти от Бразилия, от Куба… А Мартин ще внесе с гласа си импровизации, които идват от Мароко, от Африка – казва Нина Николина и допълва:  

Новият проект е всъщност много дълго мечтан и отлаган във времето, защото имаше и други неща за довършване. Програмата, която ще представя, мога да нарека „стари песни на нов глас“. Това са народни песни, някои са пети много пъти, не само от мен, но и други изпълнители в джаз и етно аранжименти. Ето така ги смесихме нещата. Ще прозвучат песни като „Назад, назад, моме Калино“, „Лудо младо“ и „Лале ли си, зюмбюл ли си“ и някои, които никога не съм пяла, които съм издирвала през годините. На концерта ще разкажа и легендите, свързани с песните. Ще има и хумористични песни от Шопския край, те специално имат нужда от превод, защото не всеки разбира този диалект. Очертава се една хубава, пъстра програма.

Нина Николина споделя, че е израснала с фолклор:

Майка ми е музикантът в къщата, тя е диригент на народен хор. От малка слушам народни песни, от малка съм сред народни носии. И винаги съм ги харесвала. Майка ми изгради у мен добър музикален вкус. Когато боравиш с народни песни, трябва да го правиш професионално. Тя ме научи на тази естетика. Народната музика може да звучи различно, но трябва да е стойностно. Мисля, че това е начин фолклорът да достигне до младите хора. Този проект е близък до тях.

Колкото до музикалната култура на младите днес, Нина Николина споделя :

Мисля, че музикалната култура на новото поколение е свързана с времето, в което живеем. Информация има навсякъде, всеки слуша това, което го интересува. Според мен, важно е домашното възпитание. Ако родителите научат децата си да ходят на кино, на театър, на концерти и ги научат да слушат, да стоят тихо, с времето ще разберат, че това е храна за душата. Нина Николина се надява, че тези стари любими народни песни в нов вариант ще стигнат и до някои европейски градове, а може би и по-далеч, отвъд Океана. Според нея би било интересно не само за българите в чужбина, но и за техните приятели чужденци.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10