140 години от първия парламент на свободна България

Снимка: архив

На днешния ден се навършват 140 години от началото на дейността на Учредителното събрание на новоосвободената от Османско владичество българска държава. То е свикано на 10 февруари 1879 г. в Търново от императорския комисар княз Ал. Дондуков-Корсаков, който ръководи временното руско управление до създаването на български институции. Събранието има за цел да изработи и утвърди бъдещото държавно устройство на новоосвободеното Княжество България. 229 са народните представители, които завършват своята работа на 16 април същата година с приемането на Търновската конституция. Документът утвърждава демократичните ценности на българския народ и се превръща в правна основа за изграждане на българската държава. Историците определят Търновската конституция като една от най-демократичните и модерни конституции на своето време.

Още от рубриката

Археолозите отново представят съкровища от всички български региони

12-ата национална археологическа изложба “Българска археология 2018” бе открита в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките. Съорганизатори са още 19 музея в страната. Експозицията дава възможност да бъдат..

публикувано на 20.02.19 в 13:00

Старинният храм „Света Петка Стара“ – вековен пазител на християнството

В центъра на София са съсредоточени множество културни и архитектурни обекти, свидетелстващи за хилядолетната история на града. Един от духовните паметници е действащият старинен храм „Св. Петка Стара“. Както обяснява отец Николай – предстоятел на..

публикувано на 18.02.19 в 08:00

Проф. Славия Бърлиева: В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката

Хиляда сто и петдесет години след успението на Св. Константин-Кирил Философ (14 февруари 869 г.) делото му не само е живо, но учени от редица страни все още изучават богатото му житие. Затова и днес – когато честваме представянето му пред Бога,..

публикувано на 14.02.19 в 10:01