140 години от първия парламент на свободна България

Снимка: архив

На днешния ден се навършват 140 години от началото на дейността на Учредителното събрание на новоосвободената от Османско владичество българска държава. То е свикано на 10 февруари 1879 г. в Търново от императорския комисар княз Ал. Дондуков-Корсаков, който ръководи временното руско управление до създаването на български институции. Събранието има за цел да изработи и утвърди бъдещото държавно устройство на новоосвободеното Княжество България. 229 са народните представители, които завършват своята работа на 16 април същата година с приемането на Търновската конституция. Документът утвърждава демократичните ценности на българския народ и се превръща в правна основа за изграждане на българската държава. Историците определят Търновската конституция като една от най-демократичните и модерни конституции на своето време.

Още от категорията

Свети Иван Рилски – най-великият български светец

На 19 октомври българският народ и Православната църква почитат Св Иван /Йоан/ Рилски /876-946г./ До 25 годишна възраст той е обикновен пастир. Приема монашеството и проповядва на различни места, главно по времето на българския цар Петър I. Към..

публикувано на 19.10.19 в 07:00

Злата Мъгленска – закрилницата на българите зад граница

Сред плеядата от български светци, които закрилят родината ни се нарежда и света великомъченица Злата Мъгленска – покровителката на българския род зад граница. Според житието й, тя живяла през ХVІІІ век, в бедно българско семейство, в село..

публикувано на 18.10.19 в 12:26

Първа поява на Томичовият псалтир от XIV в. пред българска публика

Томичовият псалтир – един от най-ценните ръкописи, запазен от Средновековието, за първи път гостува в София. Ценната реликва от „втория златен век“ на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей в Москва и ще бъде..

публикувано на 12.10.19 в 09:30