Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вино и веселие под егидата на Бог Дионис

Снимка: strumyani.org

През февруари много български селища са „стоплени” от празници на виното. Югозападна България– със своя топъл, мек климат, погален от повеите на беломорския вятър, е сред водещите области в лозарството и винарството в България. 22-годишният Петър Михов бе коронясан за Цар на виното на Празника на боговете и виното, който се проведе за 27-и път в с. Илинденци, община Струмяни. А тази събота и неделя празниците на виното продължават в с. Делчево, скътано в полите на южен Пирин. „Златен грозд” е името на фестивала на виното от другата страна на планината – в Мелник. По време на виненото изложение всички гости могат безплатно да се насладят на мелнишкото вино, от което според историята дори Уинстън Чърчил е пил някога с удоволствие. Организаторите от община Сандански и сдружение "За Мелник" са поканили всички винопроизводители от региона да се включат и в традиционния конкурс за най-добро домашно вино от сорта "Широка мелнишка лоза" и вино "Букет". Богата фолклорна програма, поднесена от местни и гостуващи самодейни състави, ще превърне 8-ото издание на «Златен грозд» в истински празник на виното и любовта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00