Ще станат ли българките равноправни моряци?

Снимка: БГНЕС

Само два процента от моряците по света са жени, като в търговското корабоплаване има компании, които негласно пренебрегват дамите за сметка на подалите заявления за работа мъже. Такава информация бе изнесена по време на международна конференция, посветена на управлението на различията в морската професия. Форумът във Варна е резултат от работата по проект MENTORESS по програма "Еразъм+“ за сътрудничество между морските академии на Турция, Румъния, Полша и България.Целта е модернизация на висшето морско образование и повишаване равнището на заетост на жените в морските професии. „През последните години нещата у нас се променят. Вече близо 60 на сто от студентите във Висшето военноморски училище(ВВМУ) са жени, каза заместник-началникът на ВВМУ във Варна капитан I ранг проф.Калин Калинов.По думите му, изненадващо военният флот е много по-толерантен към назначаването на дами от търговския.

Още от рубриката

Българското училище в Лисабон ще посрещне Великден с боядисани яйца и козунак

Да познаеш родината си чрез неуверено произнесените първи думи, чуждите свидетелства, уроците и след това с въображаема четка да я нарисуваш в цветове. Училището на хиляди български деца по света изглежда въодушевяващо и дори вълшебно. В него те..

публикувано на 25.04.19 в 08:00

Нетрадиционните великденски яйца, сътворени от български майсторки

Яйцата са неизменен символ на светлия празник Великден. Някогашните традиционни технологии на „изписване” се възраждат, появяват се нови, а сръчните ръце на българските майсторки неуморно творят, превръщайки яйцата в произведения на изкуството. В..

публикувано на 25.04.19 в 08:00

Ива Михайлова: Православните също могат да участват на събитието за мир на площада

Посещението на папа Франциск в България ще премине под знака на мира – Светият отец избра за мото на апостолическото си пътуване “Мир на Земята”, заимствайки заглавието на енцикликата Pacem in Terris на “българския” папа Йоан XXIII. От..

публикувано на 24.04.19 в 11:32