Ще станат ли българките равноправни моряци?

Снимка: БГНЕС

Само два процента от моряците по света са жени, като в търговското корабоплаване има компании, които негласно пренебрегват дамите за сметка на подалите заявления за работа мъже. Такава информация бе изнесена по време на международна конференция, посветена на управлението на различията в морската професия. Форумът във Варна е резултат от работата по проект MENTORESS по програма "Еразъм+“ за сътрудничество между морските академии на Турция, Румъния, Полша и България.Целта е модернизация на висшето морско образование и повишаване равнището на заетост на жените в морските професии. „През последните години нещата у нас се променят. Вече близо 60 на сто от студентите във Висшето военноморски училище(ВВМУ) са жени, каза заместник-началникът на ВВМУ във Варна капитан I ранг проф.Калин Калинов.По думите му, изненадващо военният флот е много по-толерантен към назначаването на дами от търговския.

Още от рубриката

Влогърите в помощ на децата и тийнейджърите

Децата и тийнейджърите се интересуват от най-различни неща и е естествено в днешния дигитален свят да търсят отговорите в Интернет. Възможно ли е информацията да бъде представена атрактивно, чрез видеа, а в тях да присъства образователен и..

публикувано на 21.02.19 в 13:27

27 години от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия

Дирекцията на Националния парк /НП/ „Рила” отбелязва 27 години от обявяването на парка за защитена територия. Той е разположен в централните и най-високи части на Рила планина, на територия с обща площ над 81 046 хектара. Създаден е на 24.02.1992 г.,..

публикувано на 21.02.19 в 12:05
Малката базилика в Пловдив

Цитат от „Хамлет“ звучи на 32 езика в Пловдив

„Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“ е цитат от една от най-популярните пиеси на Шекспир „Хамлет“. Именно той ще прозвучи на 32 езика в Малката базилика в Пловдив по повод Международния ден на майчиния език, който отбелязваме на 21 февруари...

публикувано на 21.02.19 в 11:34