Ще станат ли българките равноправни моряци?

Снимка: БГНЕС

Само два процента от моряците по света са жени, като в търговското корабоплаване има компании, които негласно пренебрегват дамите за сметка на подалите заявления за работа мъже. Такава информация бе изнесена по време на международна конференция, посветена на управлението на различията в морската професия. Форумът във Варна е резултат от работата по проект MENTORESS по програма "Еразъм+“ за сътрудничество между морските академии на Турция, Румъния, Полша и България.Целта е модернизация на висшето морско образование и повишаване равнището на заетост на жените в морските професии. „През последните години нещата у нас се променят. Вече близо 60 на сто от студентите във Висшето военноморски училище(ВВМУ) са жени, каза заместник-началникът на ВВМУ във Варна капитан I ранг проф.Калин Калинов.По думите му, изненадващо военният флот е много по-толерантен към назначаването на дами от търговския.

Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00