Минко Ламбов за Shaka Zulu Orchestra и една „класическа“ премиера

Снимка: личен архив

След броени дни (на 14 февруари) в зала „България“ ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър от Минко Ламбов в изпълнение на известния наш цигулар Светлин Русев (концертмайстор на Orchestre de la Suisse Romande и Orchestre Philharmonique de Radio-France) и Софийската филхармония. Диригент е финландецът Саша Мякиля. Това е българската премиера на произведението, изпълнено за първи път в Русия. Пианист, композитор на музика в различни жанрове, Минко Ламбов е и лидер на Shaka Zulu Orchestra. Преди няколко месеца Ethnopuzzlology – дебютният албум на групата, спечели награда от международната класация за нова музика Akademia Music Awards – Лос Анджелис. Почитателите на етно джаз експериментите познават Минко Ламбов и от други негови формации. А преди няколко години с успех беше представена поп-операта му „Рибарят и неговата душа“.

Аз съм от семейство на музиканти – баща ми е композитор, диригент и пианист, майка ми е преподавател по пиано, сестра ми също е пианистка, музикант беше и дядо ми – представя се Минко. Възпитаник съм на НМУ „Любомир Пипков“ (с обой и пиано), както и на НМА „Панчо Владигеров“, където завърших инструментален и теоретико-композиторски факултет. В момента завършвам магистратура по оркестрово дирижиране при маестро Георги Димитров в Нов български университет. Мога да кажа, че имам две основни занимания – музиката и моето семейство. Първата ми по-сериозна джаз група беше Brainstorm с Митко Льолев (саксофон), Йордан Йончев-Гъмзата (тромпет) и др. Направих и интересен етно джаз проект – „Икадем“, който не просъществува дълго. Най-голямата ми любов и успех е Shaka Zulu Orchestra, с който миналата година издадохме дебютния си албум, въпреки че групата е на повече от 10 години. Получихме много сериозно признание – наградата на Akademia Music Awards за най-добър фънк фюжън албум на 2018 г. Групата е от 13 души. Споделяме общи усещания и вкусове за музика. С някои от музикантите работим още от ученическите си години. Проектът наистина е уникален и представя българското народно творчество по много различен начин. Може би поради големия състав трудно получаваме покани от сериозните фестивали у нас. Вярвам, че след тази голяма оценка, която получихме от авторитетната американска класация, нещата ще се променят и групата ще получи необходимото признание и в България. В музиката на „Шака Зулу“ се открива български фолклор, турски фолклор, имаме едно коптско песнопение – музика, написана 30 година след Христа. А също – афро-кубински мотиви, индийски, фламенко, циганска музика… Другата посока за мен е класическата музика и джаза. Опитвам се да запазвам класическа форма и развитие на пиесите, използвайки различни ритми, интонации и т. н.Едно от последните произведения на Минко Ламбов в т. нар. сериозна музика е Концертът за цигулка, чиято световна премиера се е състояла в края на 2017 г. в руския град Кострома.

Поканата от Русия получих благодарение на контактите на баща ми, който е гост-диригент на Костромския губернски симфоничен оркестър. В една от програмите беше включил сюита от моя балет „Буря“ по Александър Островски. Публиката, а и ръководството на оркестъра харесали произведението и така започна нашето сътрудничество. Концертът за цигулка е създаден специално за големия наш цигулар Светлин Русев и е посветен на него. В началото на 2018 г. го записахме със СО на БНР.


А с „Шака Зулу“ имаме покана за предстоящия международен фестивал „Кострома симфоническая“ в същия град. Ще представим музиката от наградения албум, но със симфоничен оркестър, както беше и на промоцията в София. Сред новите ми произведения е и „Дивите лебеди“ – детски мюзикъл, който е готов, в момента търсим средства, за да го поставим и да зарадваме най-малките зрители и слушатели.