Международно изложение по пчеларство в Плевен представя новостите в сектора

Над 150 фирми от 22 страни участват в ХVІІ международно изложение-договаряне „Пчеларство-Плевен 2019”, от 7 до 10 февруари.Последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар представят водещи производители от Австрия, Канада, Италия, Германия, Англия, Полша, Сърбия, Турция, Гърция, Китай, Финландия, Франция, Босна и Херцеговина, Хърватия, САЩ, Русия, Швеция, Испания, Румъния, Словения, Унгария, Пакистан. Продължаващото четири дни изложение отново ще бъде посетено от организирани групи пчелари от различни региони на страната и от Румъния, Сърбия, Хърватия, Гърция, Македония, Кипър и Турция.

По специална покана на кмета на Плевен Георг Спартански при визитата му в Битоля в началото на ноември, за първа година гостуват 50 пчелари от побратимения на Плевен македонски град. В дните на изложението предстои подписване на договор за сътрудничество с плевенските пчелари.

По традиция изложението има съпътстваща програма, включваща презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, с посещение на образцови пчелини. Лектори от Германия, Франция, Полша, Сърбия, Румъния, Русия и България ще представят новости, тенденции и аспекти в бранша.

Средно годишно България произвежда по 10 000 тона мед, по-голямата част от който (7000-8000 тона) се реализира в чужбина. За модернизирането на пчеларството в България по националната програма за сектора от 2008 г. досега родните пчелари са подпомогнати с около 38 милиона лева, каза Силвия Василева, завеждащ направление "Животновъдство" в Министерство на земеделието, храните и горите:

СнимкаОнова, което е важно да се каже за сектора е, че имаме ясно изразена трайна тенденция на увеличение на пчелните семейства през последните години. Създадохме нормативна база, естествено тя трябва да се променя във времето, защото всички се развиваме, но проблемите на българските пчелари вече са съпоставими с тези на останалите в ЕС. В момента може да се говори за съвсем друг характер на българското пчеларство – то се развива като самостоятелна дейност за този, който се занимава с него. Намалява броят на пчеларите, които се занимават с тази дейност, само за да подпомогнат допълнително доходите си.

От България има предложения в областта на пчеларството, които могат да се осъществят на европейско равнище – за целия Европейски съюз. Това заяви в Плевен евродепутатът Момчил Неков – представител в комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

СнимкаСпециално за Европа това, което можем да направим, е да промотираме мед от Европа. При условие, че нашият мед е качествен, да се знае ясно кой мед е европейски и кой не е. По сегашното законодателство ако се внасят например 99 на сто китайски мед , те могат да го смесят с 1 процент български и на етикета пише: смес от европейски мед и извън европейски съюз. Това, което искаме да се случи, е да се пише държавата на произход на меда, а също така и съотношението. По този начин ние ще уведомим много ясно потребителите.

В последния ден на изложението – 10 февруари, когато е и Денят на пчеларя, ще бъде връчена голямата награда на организаторите от Партнерс експо, осигурена от Областна администрация Плевен – плакет „Крило на успеха” за „Новаторство в пчеларството“. Организаторите ще връчат и приз за „Най-проспериращ млад пчелар на България през 2018 година“. Над 700 рисунки от цял свят пристигнаха в Плевен за конкурса „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие“. Най-добрите малки художници ще бъдат също отличени. За първи път се провежда и фотоконкурс на пчеларска тематика с награди от организаторите.

Снимки: личен архив

Още от категорията

България все още е атрактивно място за международните инвеститори

Живеем във време, в което всяка минута някъде се случва нещо, което може да промени света изоснови. Свидетели сме на изцяло нови постижения на технологичната революция, както и на постоянно изменящите се потребности на икономическата и..

публикувано на 22.10.19 в 11:06

Българин среща работодател и работник чрез мобилна платформа

Кандидатстването по обяви в сайтовете за работа, никога не е било толкова лесно, бързо и буквално на един клик разстояние. Връзката между търсещите и предлагащи работа е улеснена от мобилното приложение, разработено от Цветослав Захариев...

публикувано на 14.10.19 в 13:05

Българска компания е сред водещите платформи за IT обучения в света

Да откриеш инвеститор, склонен да осигури финансиране за образование, не е лесна задача. Точно това обаче успя да направи българската фирма Coursedot, която през 2016 година привлече финансиране от фонда Eleven, подкрепян тогава от Европейския..

публикувано на 13.10.19 в 10:25