Международно изложение по пчеларство в Плевен представя новостите в сектора

Над 150 фирми от 22 страни участват в ХVІІ международно изложение-договаряне „Пчеларство-Плевен 2019”, от 7 до 10 февруари.Последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар представят водещи производители от Австрия, Канада, Италия, Германия, Англия, Полша, Сърбия, Турция, Гърция, Китай, Финландия, Франция, Босна и Херцеговина, Хърватия, САЩ, Русия, Швеция, Испания, Румъния, Словения, Унгария, Пакистан. Продължаващото четири дни изложение отново ще бъде посетено от организирани групи пчелари от различни региони на страната и от Румъния, Сърбия, Хърватия, Гърция, Македония, Кипър и Турция.

По специална покана на кмета на Плевен Георг Спартански при визитата му в Битоля в началото на ноември, за първа година гостуват 50 пчелари от побратимения на Плевен македонски град. В дните на изложението предстои подписване на договор за сътрудничество с плевенските пчелари.

По традиция изложението има съпътстваща програма, включваща презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, с посещение на образцови пчелини. Лектори от Германия, Франция, Полша, Сърбия, Румъния, Русия и България ще представят новости, тенденции и аспекти в бранша.

Средно годишно България произвежда по 10 000 тона мед, по-голямата част от който (7000-8000 тона) се реализира в чужбина. За модернизирането на пчеларството в България по националната програма за сектора от 2008 г. досега родните пчелари са подпомогнати с около 38 милиона лева, каза Силвия Василева, завеждащ направление "Животновъдство" в Министерство на земеделието, храните и горите:

СнимкаОнова, което е важно да се каже за сектора е, че имаме ясно изразена трайна тенденция на увеличение на пчелните семейства през последните години. Създадохме нормативна база, естествено тя трябва да се променя във времето, защото всички се развиваме, но проблемите на българските пчелари вече са съпоставими с тези на останалите в ЕС. В момента може да се говори за съвсем друг характер на българското пчеларство – то се развива като самостоятелна дейност за този, който се занимава с него. Намалява броят на пчеларите, които се занимават с тази дейност, само за да подпомогнат допълнително доходите си.

От България има предложения в областта на пчеларството, които могат да се осъществят на европейско равнище – за целия Европейски съюз. Това заяви в Плевен евродепутатът Момчил Неков – представител в комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

СнимкаСпециално за Европа това, което можем да направим, е да промотираме мед от Европа. При условие, че нашият мед е качествен, да се знае ясно кой мед е европейски и кой не е. По сегашното законодателство ако се внасят например 99 на сто китайски мед , те могат да го смесят с 1 процент български и на етикета пише: смес от европейски мед и извън европейски съюз. Това, което искаме да се случи, е да се пише държавата на произход на меда, а също така и съотношението. По този начин ние ще уведомим много ясно потребителите.

В последния ден на изложението – 10 февруари, когато е и Денят на пчеларя, ще бъде връчена голямата награда на организаторите от Партнерс експо, осигурена от Областна администрация Плевен – плакет „Крило на успеха” за „Новаторство в пчеларството“. Организаторите ще връчат и приз за „Най-проспериращ млад пчелар на България през 2018 година“. Над 700 рисунки от цял свят пристигнаха в Плевен за конкурса „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие“. Най-добрите малки художници ще бъдат също отличени. За първи път се провежда и фотоконкурс на пчеларска тематика с награди от организаторите.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Проф. Емилия Ченгелова: Всеки четвърти българин се труди в сивата икономика

Между 25 и 30 на сто от всички българи участват в сивата икономика, показва изследване на БАН. Според учените колкото по-слабо развита е дадена икономика, толкова повече предпоставки има за прилагането на сиви практики. Както е известно, България..

публикувано на 23.04.19 в 11:10

Политизирането на енергийните проекти поражда проблеми в сектора

Политизирането на проектите в областта на енергетиката е крайно време да се намали – около това мнение се обединиха енергийни експерти от България, Турция, Сърбия и Русия на дискусия в София за развитието на газовите проекти на Балканите...

публикувано на 22.04.19 в 11:37

Оптимистични прогнози за икономиката и запазване на ключовата роля на образованието

Няма основания да се очаква икономическа криза в следващите две години. Ръст на икономиката, макар и забавен, се регистрира както в България, така и в Европа и САЩ. Но дори и да има нова криза, тя би отворила възможност за интересни инвестиционни..

публикувано на 19.04.19 в 11:12