Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на брака в България – още един повод да поговорим за отношенията в семейството

Седмицата на брака в България празнува за осма поредна година здравия брак – съюзът между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си. Това са написали организаторите на инициативата, която е част от Международната седмица на брака и се провежда от 7 до 14 февруари в над 26 страни по света.

Според проведено наскоро национално проучване, бракът продължава да е ценност за повечето българи. От всички анкетирани 53 на сто смятат, че хората в България трябва да сключват брак, докато 37 на сто са на противоположното мнение. Изследванията показват, че ако търсим трайна връзка, бракът е най-добрият да я получим. По данни на Евростат през 2013 г. България е била последна по брой сключени бракове на глава на населението в цяла Европа. През 2017 г. се наблюдава подобрение с няколко позиции, тъй като в България през последните 6 години има 35 процентен ръст на броя сключени бракове, което насърчава усилията и на организаторите на Националната седмица на брака. Има данни, че у нас съжителствата без брак обикновено са много по-краткотрайни спрямо тези с брак. Средната им продължителност е около 2-3 години, докато при брака средната продължителност за страната е 16 години, може би защото за него човек целенасочено взима решение. В съжителството двамата партньори понякога се впускат с различни намерения,  като си казват, че то е временно и така могат да минат години. Когато е взел и заявил едно решение, човек е много по-склонен да се придържа към него. Това решение се изразява чрез подписа, свидетелите и тържеството, с които иска да отбележи това свое решение публично – казва Михаела Джоргова, координатор на екипа, който организира събитието в България:

СнимкаСедмицата на брака насърчава хора от всяка сфера на обществото – специалисти по семейно здраве, представители на църквата, неправителствени организации, бизнеса да направят и те нещо за брака и семейството. Радваме се, че много хора откликнаха, ще има много събития в София, романтични вечери и концерти, с цел да напомним на двойките да инвестират в брака си, да научат нещо ново, да се подготвят за по-добро общуване. Една от целите ни е да напомним, че бракът и създаването на семейство е кауза, която си заслужава. А времето, което човек отделя за партньора и за децата си, е значима инвестиция и усилията се възнаграждават. Често пъти в ежедневието си ние не полагаме необходимите усилия и последиците са негативни – разводи, самотни родители, икономическа задлъжнялост. Всичко това е следствие на факта, че пренебрегваме нуждите, които имаме от близост, от подкрепа, изграждане на доверие и любов помежду ни.Изследванията в цял свят показват, че двойките, които продължават да са в близки отношения и са в брак, живеят по-дълго, наслаждават се на добро здраве и като цяло са по-доволни от живота.Установено е, че бракът повишава емоционалното, физическото и финансовото качество на живота. Затова тази година фокусът и предизвикателствата ни към семейните двойки са насочени именно към това – да задълбочим любовта и приятелството помежду им.



Седмицата на брака има превантивна цел, казва Михаела Джоргова. Тя, от една страна, се стреми да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а от друга – да разберат какво е нужно, за да поддържат любовта в брака си.

Всеки, който желае, може да получава нашия електронен бюлетин и всяка сутрин между 7 и 14 февруари ние ще осигурим предизвикателство и предложение към двойките за конкретни стъпки, които могат да направят, за да изградят атмосфера на близост, по-голямо доверие, споделяне и начини за избягване на конфликти. Ще има практични съвети от специалисти, с което вярваме, че ще помогнем.
Седмицата на брака е повод за съпрузите да излязат от рутината на ежедневието, да сложат брака си на фокус и да осъзнаят, че човекът до тях не е даденост, а се нуждае от внимание и разбиране.

Семейство Кейн
В подкрепа на инициативата у нас за Седмицата на брака тук гостуват инициаторите на кампанията – Ричард и Мария Кейн от Великобритания. По време на срещата си с българската публика семейство Кейн споделиха личната си семейна история и какво ги е вдъхновило да работят за популяризирането на Седмицата на брака и извън родината си преди 23 години.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00