Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влогърите в помощ на децата и тийнейджърите

Децата и тийнейджърите се интересуват от най-различни неща и е естествено в днешния дигитален свят да търсят отговорите в Интернет. Възможно ли е информацията да бъде представена атрактивно, чрез видеа, а в тях да присъства образователен и социален елемент? Да, и това доказват влогърите* Стан и Слави.

Въпреки на пръв поглед забавните сценки, които разиграва с влогърката Стефи, Станислав Койчев, известен като inStanT, засяга много актуални за тийнейджърите въпроси, по които те няма с кого или се притесняват да говорят. „Как да се държим на първа среща?”, „Как мислят момчетата и момичета?”, „Какво да не казваш на момиче?”, „Не съди!” са само част от видеата, които разглеждат важните за подрастващите теми.

Интересуват ги различни неща от тяхното ежедневие- отношенията с родителите, съучениците, средата в училище, но най-вече ги вълнува как да се справят с комуникацията – обяснява Стан. – Според мен влогърството е ефективен начин да се казват важни неща, но в същото време доста опасно място, и границата е много тънка. Със сигурност младите хора имат нужда да имат млад човек като пример.


Извън видео пространството Стан издава два романа, които бързо се превръщат в хит сред тийнейджърите заради отговорите, които дават. Главният герой в „Невидим” е 16-годишно момче, което се сблъсква в училище с проблеми като насилието и тормоза. Образът му е доразвит в „Измамен” – книга с още по-дълбока социална тематика: кибернасилието и лъжливите образи в социалните мрежи. А през 2017 и 2018 г. се появяват двете части на „Органайзерът“, в които Стан дава лично изпробвани съвети за лесно и ефективно справяне с учебния материал, основни правила на българския език, формули по математика и др., както и 20 съвета как да си успешен в училище.

Децата се интересуват от това и имат желание да намират начини, с които да се справят по-лесно. Пособията работят и са успешни, защото са част от моя опит. Аз вярвам, че образованието и обучението трябва да бъдат нещо, към което децата сами да се стремят, да търсят и да намират това, което им е интересно– казва Стан.


Наричат Слави от The Clashers „най-интелигентния влогър в България”, а феновете с нетърпение чакат новите мистериозни епизоди на неговите класации. Сериозните теми привличат вниманието не само на най-критичната и неподкупна аудитория – децата, но и на възрастните. Форматът на „Топ 10 мистериозно изчезнали цивилизации”, „Топ 10 тайни съобщения в известни картини”, „Топ 10 странни места в България, за които не сте чували” и други не е избран случайно.

Така нещата се научават по много забавен начин – обяснява Слави. – Има много интересни факти, които грабват вниманието и децата могат да демонстрират знания в училище, в семейството, сред приятели.

През 2018 г. излиза книгата на Слави „Топ мистериите на България“. В нея са събрани интересни факти и някои от най-големите загадки и феномени в нашата страна – най-старото обработено злато в света, предполагаемата гробница на египетска богиня в Странджа, пророчицата Ванга и други, подкрепени с научни факти и коментари на автора.


Книгата е написана на много достъпен език, пълна е с факти, но не затормозява с числа и години. Така че е интересна абсолютно за всеки
. Развивам идеите си с нова серия – „Нещата, които не искат да знаете“. В нея искам да разкажа за неща, които не се учат много в училище, но пък е важно да се знаят – убеден е Слави.


Влогърът смята, че е намерил верния подход как да заинтригува по нестандартен начин аудиторията си и да накара децата да проявяват повече любопитство.

Мисля, че все повече и повече влогърството ще е този начин, защото интерактивното поднасяне на съдържанието винаги е по-интересно. Но не бива да забравяме и книгата – казва Слави от The Clashers.

Снимки: личен архив


*Влогър е човек, който записва и публикува видеоклипове в мрежата, в които засяга най-разнообразни теми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45