Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списание „Изживей България“ ни потапя в традициите и бита на Североизточна България

Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“
Снимка: предоставена от Светлана Радева

Вече е факт първото издание на списание „Изживей България“ за 2019 г. Изкушените от български фолклор, традиционни занаяти и облекла отново имат възможност да прекарат полезни часове с богато илюстрованото двуезично издание в ръцете си. „Модерно, съвременно списание за традиционен бит и култура на български и английски език“, така издателят Светлана Радева определя облика на „Изживей България“.


Списанието трябва да е изненада за читателите, казва д-р Радева. Тук представяме Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Има интервю с проф. Елена Кутева, ръководител на състава и дъщеря на видния български композитор Филип Кутев и с една от солистките – Сорина Богомилова. Водеща тема на броя са маскарадните игри.

Кукерска маска от с. ДивотиноМатериалът е подготвен от специалиста в тази област – Цветана Манова, с много красиви авторски снимки, но не от карнавала „Сурва“ в Перник, а от празниците, които традиционно се правят в пернишките села на 13 и 14 януари. Ръкоделието, което представяме този път е съвременен елек с гайтан, предложен от търговищката майсторка Миглена Терзиева. Материалът е съпроводен и с видеоклип, който качваме на сайта и фейсбук страницата на списанието. Представяме и Регионален исторически музей – Търговище.

Като самостоятелна институция, която се занимава с проучване и популяризиране на историята на търговищкия край, музеят функционира от 1960 г. В него се съхраняват повече от 25 хиляди находки от неолита до наши дни, като най-известна е Кралевското златно съкровище. То е открито през 1979 г. в гроб на висш аристократ, живял през 3 век пр. Хр. и се състои от 47 златни апликации с емайл, начелник, златни плочки с изображения на грифони, медальони с изображения на Херакъл, обеци, гривни за ръце, украса от сбруя на кон.

Кралевското златно съкровище Снимка: БНР-архив

Търговище е родният град на Светлана Радева и настоящият брой на списание „Изживей България“ е своеобразен поклон пред традициите и културата, завещани от предците ѝ. От този край е и етнологът, който разработва друга любопитна тема на страниците на списанието – игрите на баба и дядо:

Този материал е плод на дългогодишната работа на етнолога Ивелина Велчева от историческия музей в Попово. Темата е обемиста, затова ще я публикуваме в два или три броя. Ивелина е обикаляла в продължение на години по селата и е разпитвала възрастни жени, които са ѝ разказали за броилките, за играта на челик. Поместваме и снимки на кокалчетата /от агне/, които се използват в тази детска игра.

Важен акцент е рубриката „Европейско финансиране за традиционно изкуство“ .

Тя е полезна за всички. Много малко българи знаят, че еврофондовете предлагат възможности буквално за всеки гражданин, стига да е инициативен, пробивен и да може да си гони собствения интерес. Тя се води от много сериозен експерт, и в този брой той разказва историята на едно младо семейство от село Слокощица, Кюстендилско, което прави от сарачеството /кожарството/ селски туризъм. Кандидатства по европейски фондове и доказва, че има поминък и на село. Втората част на материала на Александър Сапаревски разяснява възможностите за кандидатстване по различните европрограми.

Пазва на носия от колекцията на д-р Ваня Велкова

Богатата колекция от български народни носии на д-р Ваня Велкова от Берлин също е намерила място на страниците на списанието.

Интересът към шевиците е много голям, в последните години те са на мода, казва Светлана Радева. Курсът по българска бродерия, който беше във втория брой на списанието е мое дело, но аз разчитам изключително много на контактите с останалите колеги, които работят в тази сфера. Неслучайно в този брой пускаме откъси от книгата на Стефка Михайлова от Кюстендил „Символи, знаци и схеми в българската народна шевица“, тъй като това, което правят изследователите в тази сфера, трябва да достига до повече хора на всякаква възраст.

Екипът на „Изживей България“ е категоричен, че много сериозна част от традиционните облекла се съхраняват от населението и повечето от тях са малко известни дори на музейните работници. „Това е причината в този брой да обявим конкурс „Носията на баба и дядо“. Очакваме снимка на въпросната носия, придружена с описание на историята ѝ. Имаме и награда- това е един комплект за гоблен „Бялата лястовица“  – авторска разработка на „Български гоблен“, уточнява Светлана Радева.


Снимките са предоставени от Светлана Радева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50