Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавен маратон свързва българските традиции и спорта със солидарността, толерантността и равенството

На 10 март доброволци от организациите „Каритас” и CVS-Bulgaria очакват малки и големи пред Лятната сцена в Борисовата градина в София, където за пети път ще се състои благотворителното събитие „Баба Марта бързала”. То се провежда в рамките на инициативата „Миграция, взаимодействие, развитие” (MIND Migration, Interconnectedness, Development), финансирана от ЕС, и за разлика от предишни години е насочено не само към децата-бежанци, а към всички деца в неравностойно положение.


В инициативата ще вземат участие деца с увреждания, деца на самотни родители, деца от социално слаби семейства, деца от ромската общност и, разбира се, деца, търсили и получили международна закрила – казва Мартина Райчинова от благотворителната организация „Каритас”. – Искаме да подкрепим хората в неравностойно положение, не само децата, но и техните семейства, защото за тях не е лесно. Опитът ни показва, че децата с увреждания все още живеят доста изолиран живот, не само заради това, че инфраструктурата не им позволява да бъдат повече интегрирани в нашето ежедневие, но и като цяло все още страним от тях. Българските деца израстват без да знаят, че такива деца съществуват. С тази инициатива искаме да покажем на децата, че не са сами, а на българското общество – че да си различен не е страшно. А по-скоро е страшно да си сам в различието си.

В благотворителния забавен маратон под мотото „Заедно можем повече!” може да се включи всеки, който има желание да подкрепи тази кауза, да научи повече за децата в неравностойно положение и за проектите на двете организации, а също така и всички, които обичат да спортуват и искат да прекарат един прекрасен ден на открито.


Благодарение на група любители-спортисти имаме интересни трасета. Те са специално разчертани, така че да могат да участват всички деца. Едното трасе е приспособено както за по-малки деца, така и за деца със специални нужди, защото искаме да подкрепим децата с увреждания да се справят с предизвикателството с помощта на другите деца, да бъдат заедно, да се опознаят и видят, че наистина всички сме еднакви – отбелязва Мартина Райчинова.

На участниците в състезанието ще бъдат раздадени тениски и други подаръци, свързани с българската традиция за Баба Марта, а победителите в маратона ще получат забавни награди. Предвидени са също така различни игри и работилници, а на сцената ще има богата програма, подготвена от децата, с които работи благотворителната организация.

Подготвили сме традиционни танци от различни държави, български танци, песни, ще има детски театър, група, която ще свири, работилница по оригами, водена от наш доброволец от Япония, ще има щафетни игри и различни вкуснотии от арабския свят,  ще се рисува с къна и с боя за лице. В работилниците ще се включат всички наши проекти, които са в подкрепа на хора в неравностойно положение и на тях ще изработваме различни неща - сувенири от филц, съдове от глина, картички, изобщо всичко, което нашето социално предприятие предлага – обяснява Мартина Райчинова.

Събитието ще приключи в 15.00 часа, а идеята е:

Всички да се съберем, да потичаме заедно в името на една добра кауза, да прекараме един ден, в който не само да се забавляваме, но и да изразим подкрепата си към деца в неравностойно положение – казва Мартина Райчинова. – Да покажем, че тези хора не са сами и че когато сме заедно, всичко е възможно. Както е възможно тези деца да се включват в спортен маратон, така е възможно заедно да улесним техния живот и да направим интеграцията им в обществото възможна.

Снимки: предоставени от организаторите


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45