Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метеорити застрашават постоянно планетата Земя

Издирването на метеорити е чудесно, но опасно изживяване, казва колекционерът Георги Пенев

Преди близо 66 милиона години гигантски метеорит се врязва в Земята и изхвърля толкова много прах, че препречва пътя на слънчевата светлина. Катаклизмът предизвиква екологичен ад, вследствие на който измират динозаврите и на еволюционната сцена излиза прачовекът. Днес страховитият кратер, наречен Чиксулуб, лежи на океанското дъно край Мексиканския залив и все още привлича вниманието на учените – като възможност да разгадаят космическите тайни, но и като аларма за нестихваща опасност.

Хондрит

Всяко късче метеорит обаче крие в себе си и застинал миг от праисторията на Слънчевата система, затова и хора от цял свят рискуват понякога живота си, само и само да успеят да го подържат в ръка. Колекционерът на метеорити Георги Пенев казва, че за да събираш космически скали не се изисква да бъдеш авантюрист. Не си ли обаче авантюрист, няма как да отидеш и да ги потърсиш, тъй като освен познания, физическа издръжливост и търпение, се изисква смелост. 


В пустинята и в Антарктида метеоритите се намират най-лесно и много по-трудно в райони, обрасли с растителност
– разказва той. – Аз също съм имал експедиция до Мароко в търсене на известния железен метеорит Таза, която беше прекъсната от силна пустинна буря. А тези бури са опасни, понякога траят няколко седмици и човек трябва веднага да напусне района или да намери сигурен подслон, както ние направихме при номадите. Там открихме няколко парченца, които впоследствие обаче се оказаха отпадъци, явно оставени от други търсачи.

Железен метеорит
Но самата тръпка е интересна – издирването на метеоритите, общуването с местното население. И всичко това е чудесно, но и опасно изживяване, по време на което се оказваш насаме с всичките си страхове и съумяваш да намериш себе си.



Георги Пенев се запалва по странното си хоби, след като гледа филм за двама търсачи на метеорити. Седемнайсет години по-късно притежава колекция с над 120 експоната, сред които най-ценни са два марсиански метеорита. Особен интерес проявява към въглеродните хондрити, тъй като се предполага, че именно те са пренесли живота на Земята.

Въглероден хондрит
Първият му метеорит пък принадлежи към т.нар. обикновени хондрити - непокътната първична материя на възраст 4,5 милиарда години, на колкото е и Слънцето.

Обикновен хондрит
Всеки ден, навсякъде по света, падат метеорити – може би стотици килограми заедно с космическия прах – казва още колекционерът. – Повечето от тях се губят безвъзвратно в морета и океани, но все пак има и такива, които достигат до сушата и биват намерени. Заплахата обаче е огромна, затова и организацията Asteroid Day използва мрежа от астрономи и доброволци по цял свят, за да следи траекторията на всички обекти – мащабни късове скали, застрашаващи нашата планета. Според статистиката досега е открит само 1% от потенциално опасните астероиди и ако общият им брой е един милион, следените са едва 10 хиляди. Така че опасността я има по всяко време, но, за съжаление, в някои случаи нищо не би могло да се направи.

Каменно-железен метеорит

Най-опустошителните метеорити в ново време са Тунгуският, паднал през 1908 г. в Красноярск, и този в Челябинск през 2013 г. За силата на удара с космически скали в миналото пък свидетелстват следи от зейнали огромни кратери.

Ахондрит
За щастие, човечеството все още не се е сблъскало с подобен катаклизъм, коментира Георги Пенев и добавя: Имайки предвид обаче скоростта, с която обектите се движат в Слънчевата система, може да се окаже невъзможно да се противодейства. Особено що се отнася до по-малките обекти, тъй като са по-трудно проследими.

Снимки: www.meteorites.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38