Подготовката за Великден сред православните българи започва с взаимно опрощаване на прегрешенията

Снимка: архив

В последният ден преди Великия пост /10 март т.г./ или седем седмици преди Великден, православните християни отбелязват празника „Неделя на всеопрощението” или Неделя Сиропустна. На този ден се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.” (Мат. 6:15)

Наричан от народа ни Сирни Заговезни или Прошка, денят е изпълнен с множество ритуали. Традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да се подготвят за Великия пост, слагайки млечни храни на трапезата си.

Снимка: БТА

Прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове – целуват ръка и изричат: „Прощавай, мамо, тате...” – „Господ да прощава, простен да си!”, е задължителният отговор. Характерен обичай от миналото, свързан с този ден е паленето на огньове. След като прегорят, те се прескачат от младите хора за здраве през годината. После около тях се играят хора и се пеят песни.

Още от рубриката

Къщата-музей “Лайош Кошут“ в Шумен – паметник на българо-унгарските културни отношения

На 15 март 1848 г. избухва Унгарската революция за национална независимост – едно от най-значителните събития от новата история на Европа. На този ден е и Националният празник на Унгария. Революцията продължава до 4 октомври 1849 г. Основна действаща..

публикувано на 15.03.19 в 13:54
Мегалитът над село Бузовград, община Казанлък

Черноморската мегалитна дъга – повече въпроси, отколкото отговори

Мегалитите – тези тайнствени каменни съоръжения, създавани хилядолетия назад, се срещат в различни части на света. Изследователите ги делят на долмени и менхири. Долмените представляват къщички от огромни каменни късове – с капак и четири стени,..

публикувано на 05.03.19 в 13:47
Защитата на Орлово гнездо на Шипка (худ. Алексей Попов)

Денят на Освобождението - между диамантите и пепелта на историята

Международна солидарност и тайна дипломация Поривът на българите към свобода достига връхна точка с Априлското въстание - 1876 г., което е жестоко потушено. В цяла Европа се надига вълна от солидарност с българския народ. В тогавашния печат..

публикувано на 03.03.19 в 06:00