Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовката за Великден сред православните българи започва с взаимно опрощаване на прегрешенията

Снимка: архив

В последният ден преди Великия пост /10 март т.г./ или седем седмици преди Великден, православните християни отбелязват празника „Неделя на всеопрощението” или Неделя Сиропустна. На този ден се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.” (Мат. 6:15)

Наричан от народа ни Сирни Заговезни или Прошка, денят е изпълнен с множество ритуали. Традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да се подготвят за Великия пост, слагайки млечни храни на трапезата си.

Снимка: БТА

Прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове – целуват ръка и изричат: „Прощавай, мамо, тате...” – „Господ да прощава, простен да си!”, е задължителният отговор. Характерен обичай от миналото, свързан с този ден е паленето на огньове. След като прегорят, те се прескачат от младите хора за здраве през годината. После около тях се играят хора и се пеят песни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35
Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27