Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте интересът на китайски инвеститори към българското земеделие

Снимка: cedr.bg

Китайските предприемачи в България се насочват най-вече към отглеждането на зърно, царевица и грозде.Например компанията на младия бизнесмен Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с грозде в района на гр. Лом. Той купил земята с лозовите насаждения там преди пет години, без да има опит в този род дейност. „Дойдохме тук, качихме се на най-високото място, видяхме Дунава и тогава го решихме”, обяснява Цън Цон. От края на миналата година Цон започва и производство на българско вино, което изнася за китайския пазар. Планира до 2 години да има и собствена изба. „В края на миналата година изнесохме 40-50 хиляди бутилки, сега предстоят още пратки”, допълва той. Според експертите китайските инвеститори са привлечени от ниските данъци у нас. „Липсата на тежка промишленост води до извода, че страната ни е екологично чиста. Практически в нея би могла да се произвежда продукция с много високи показатели по отношение на качеството”, обясняват от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, цитирани от българска частна национална телевизия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ..

публикувано на 10.04.24 в 13:50
Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро..

публикувано на 08.04.24 в 17:15