Пловдив- Европейска столица на културата 2019

Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив

Автор:
Снимка: plovdiv2019.eu

През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по света. През 2019 година той привлича общественото внимание и с друго свое постижение – фактът, че е първият български град, избран за Европейска столица на културата. Годината започна и част от събитията вече отминаха, но до края ѝ остават още 9 месеца. През този период Пловдив със сигурност има с какво да ни изненада. А за да се ориентираме по-лесно и бързо сред множеството културни събития е специално разработеното мобилно приложение, което помага бързо и лесно да изберем маршрута към тях. Негов създател е програмистът Любен Брънзалов, чиято идея е да направи карта, която обаче да служи и като своеобразен пътеводител из забележителностите и културните изяви на територията на втория по големина град в България. Приложението е безплатно и може да работи дори и без постоянен достъп до интернет. Кои са обектите, включени в него и на какви езици се очаква да работи?


Приложението се казва „Plovdiv Together“ и идеята се роди докато бях стипендиант в Google – разказва Любен и допълва, че последният проект, реализиран в рамките на стипендията, бил за създаването на една интерактивна карта. Понеже аз съм пловдивчанин, а градът е Европейска столица на културата /ЕСК/, ми хрумна идеята, че мога да създам интерактивна карта, която да съдържа всички културно-исторически забележителности, заедно с голяма част от събитията от календара на ЕСК. Името се роди благодарение на координаторката на доброволците, която ми предложи да нарека приложението Together.

Локациите на картата стават все повече, като лично аз съм добавил над 20 обекта. Сред тях са тепетата, Малката базилика, Античният театър, Античният стадион, Римският форум и т.н. Общият брой на обектите до момента е 42, като част от тях по различни причини все още не са на картата. Те ще се увеличават, тъй като програмата на ЕСК е много динамична. В момента работя върху различни езикови версии на картата. Мисля, че освен английски и български трябва да има превод и на немски, испански и италиански. В зависимост от това на какъв език борави с телефона си, туристът ще получи съответно информацията от тази карта.


Най-интересните сведения, дадени в приложението, са за прочутите пловдивски тепета. Информацията за тях Любен е събрал от различни източници, сред които библиотеки, специализирана литература и местни архиви. Оттам научава и историята на римския акведукт, на Небет тепе, който в продължение на хилядолетия служел за водоснабдяването на града. Водата достигала по глинени тръби от два каптажа в околностите на селището. В древността предварително изследвали както чистотата, така и вкуса на водата от познатите им водни находища. Особено важно било трасето, по което да мине водопроводът, както и неговият наклон.

Снимки: личен архив