Христо Йоцов за „най-джазовия джаз“ и албума Jazz Cats 2

Снимка: личен архив

На 14 март, в известния Sofia Live Club, Христо Йоцов и неговият квартет ще представят Jazz Cats 2 – продължение на изключително успешния първи албум на групата. „Котките“ е прозвище, с което джаз музикантите се назовават сами, оприличавайки се на четириногите повелители на покривите, на нощния живот, неизменно вдъхновявани от пролетта и всяко ново начало, любопитни и спонтанни…

Започнахме като клубен проект – просто свирехме заедно, обединени от общи „бибоп интереси“. А конкретният повод да събера тази формация (винаги го подчертавам) беше саксофонистът Арнау Гарофе Фарас – испанец, който живее в България от няколко години. Чух го една вечер и реших, че трябва да работим заедно  – разказва барабанистът Христо Йоцов, автор на музиката и в двата албума. „Джаз котките“ вече са добре познати на клубната публика у нас. Пиесите от първия албум прозвучаха на почти всички големи български фестивали. Наскоро проектът беше включен в каталога на голяма американска компания с представителство в Европа.

Бях убеден, че трябва да направим втори албум – продължава Христо. – Той е в „по-фюжън посока“, така да се каже. Музиката според мен е разбираема, смислена. Горд съм и със звука, който постигаме в моето студио. Пред проекта има светли перспективи и това много ме радва, вдъхновява, а и потвърждава моето убеждение, че когато човек е достатъчно упорит, няма начин нещата да не потръгнат. В България има много и добри музиканти, които правят качествени продукции и вече е време светът да научи за тях. От известно време съм председател на Българската музикална асоциация – сдружение на изпълнителите у нас. Моята основна цел и мечта в момента е да влезем във връзка с големите световни мрежи и още по-категорично да станем част от европейските процеси.

Записите за този албум направихме през февруари. Работата продължи два дни по 5-6 часа. Има сериозна разлика между записването на джаз и поп албум. При джазовите музиканти или се получава от 1-2 опита, или не се получава изобщо. Звукът в диска е абсолютно натурален, концертен тип, обработката е деликатна. „Действащите лица“ са същите: Арнау Гарофе Фарас – тенор и сопран саксофони, Любо Цанев – пиано, Митко Карамфилов – контрабас и моя милост.

Програмата е изцяло нова. Трудно бих отличил само няколко заглавия, но, ако трябва да го направя, бих избрал първо
Giant Cats типично суингарско парче, стилът, събрал групата. Това е „най-джазовият джаз“.

Пиесата Red Moon Cats пък звучи малко като R&B, но в същото време градира до степен на екстаз и е най-театралното парче. Представете си котка, хипнотизирана от червена луна, как малко по малко една мантра я докарва до екстаз.

Третата пиеса, която искам да спомена, е „заигравка“ с кьочека. „Моята порода“ музиканти имат естетически несъгласия с този ориенталски танц, но всъщност, това е ритмичната формула на света. Ще я открием в музиката по цялото земно кълбо – в кубинската, индийската, африканската, европейската румба, болерото... Миналата година, на събора в с. Варвара, слушах музика в подобен ритъм, изпълнена до огъня от двама-трима души. Магическата атмосфера ми подейства много силно – сякаш природата дойде в този естествен ритъм. Мисля, че Belly Dance Cats е добра находка. Още повече, че за първия албум получихме лека критика, че звучи твърде американски. Ами ето сега едно етно парче.

Продуцент на Jazz Cats 2 е Христо Йоцов, както и на всички други негови авторски проекти. Албумът ще бъде представен на джаз фестивалите в Хасково, Бургас, Банско, а през април и май музикантите ще направят две „клубни обиколки“ в Бургас, Шумен, Пловдив, Варна, Русе, Букурещ и др. В началото на юли групата ще свири и на големия джаз фестивал Jazz in The Park в Клуж – Румъния. Като председател на БМА, но и като лидер на „Котките“, Христо Йоцов, заедно с други български изпълнители и продуценти, ще участва в световното изложение Womex, както и в Jazzahead Festival в Бремен, Германия.