Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва международна кампания за защита на мигриращите птици „Великолепните седем – Flight for Survival”

Снимка: birdlife.org

BirdLife International и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) започват кампания за проследяване на зрелищните миграции на седем емблематични вида птици (бял щъркел, царски орел, египетски лешояд, осояд, пъдпъдък, гургулица и голямо черноглаво коприварче). Инициативата „Великолепните седем - Flight for Survival“ разкрива опасностите като стрелба, капани, отрови, с които те се сблъскват по време на своя дълъг път. Тя е създадена от BirdLife Европа и Централна Азия за повишаване на осведомеността относно незаконното убиване на птици в Италия, Хърватия, Кипър, Гърция, Египет, Ливан, Унгария и България, както и за  природозащитните дейности за борба с това явление.

Над 25 000 000 мигриращи птици са убивани незаконно всяка година. Затова за опазването им са нужни усилията на институции и организации от цял свят. Всеки може да се включи в кампанията като разпространи информация за нея и за заплахите за мигриращите птици и като направи дарение за опазването на „великолепните седем“ вида на сайта на Flight for Survival.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43