Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл “Граовска младост“ – символ на младостта и любовта към традиционната музика

Снимка: личен архив

Ансамбъл „Граовска младост“ – гр. Перник, е гордост за българската фолклорна култура. Доказал е високото си художествено ниво не само с извоюваните награди и призове на престижни фестивали в Европа и Северна Америка. Той е притегателен център за младите, влюбени в граовската музика и танц. Местната традиция е жива и присъства в празниците на всяко селище в Пернишко. По време на селските събори и градските тържества, Ансамбълът е най-желаният гост за общата веселба. Невероятните по темперамент и ритъм граовски хора, характерните сватовски песни (с виртуозното тресене на тона), които са в „наследствения код“ на младите изпълнители, през творческите 60 години многократно са взривявали публиката у нас и по света.


Венцислав Андонов, главен художествен ръководител на ансамбъла, е професионален гайдар. Завършил е Националното училище за фолклорни изкуства – Широка лъка, Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преподавател по гайда е в Нов български университет, в Софийския университет и в международни семинари за балкански фолклор.


Радвам се, че обърнахте внимание на нашия ансамбъл, който е към общинския комплекс при Двореца на културата и навършва своята 60 годишнина – споделя Венцислав Андонов. – Ансамбълът ни е създаден през 1959 г., като танцов състав с ръководител Димитър Ненчев. Три години по-късно е основан народният хор с диригент Иван Тончев. Граовският фолклор е по-особен, част сме от Шопската фолклорна област, но сме различни от всички останали. Съставът ни включва професионален оркестър: кавал – Симеон Димитров, гъдулка Методи Методиев, тамбура – Боян Андреев, контрабас Валери Христов, тъпан – Енчо Найденов.


Аз ръководя оркестъра и свиря на гайда в него. Имаме вокално студио с ръководител Силвия Симеонова. В танцовия състав влизат детска трупа с около 40-50 деца и средношколско-младежка с около 50 танцьори. Хореограф е Тодор Тодоров.


Ансамбълът е носител на много престижни награди на четири републикански фестивала, носител е и на „Диплом на честта“ от Португалия. Няма държава в Европа, в която да не е гостувал. Последният фестивал беше в Швейцария, където се срещнахме с 19 професионални състава, а нашата формация е самодейна, само оркестърът ни е професионален. Изпълнителите ни са с голям заряд и с голямо желание доказват това на сцената. Миналата година имахме близо месец и половина турне във Франция и Швейцария, където достойно представихме нашето име „Граовска младост“, името на град Перник и нашата България. Радващо е, че общинското ръководство ни подкрепя – сега, през годините назад, надявам се и в бъдеще да запазим нашите формации. В България закриха доста формации, а на тяхно място възникнаха „клубчета за народни танци“, но това не е същото. В единия случай се събират за удоволствие в свободното си време, а при другия хората защитават фолклора. За мен „Граовска младост“ е моята младост, моята любов, след семейството, разбира се.


Каним ви заедно с всички приятели, почитатели, настоящи, бъдещи и бивши изпълнители (а те никак не са малко) да отпразнуваме 60-ата годишнина на 15 март, от 18 часа, в салона на Драматичен театър „Боян Дановски“ – Перник. Добре сте дошли на нашия концерт, за да се насладим на българското!

Снимки: личен архив






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37