Млади дипломати дискутират предизвикателствата пред външната политика и регионалната сигурност

Снимка: bdi.mfa.government.bg

В рамките на 14-ото издание на „Зимно училище за млади дипломати“ младежи от 19 държави дискутират широк спектър от теми, свързани с енергийната политика, последиците за Европейския съюз след Брекзит, миграционната криза и влиянието ѝ върху Югоизточна Европа, както и перспективите за членство на Западните Балкани в европейското семейство. Сред 24-мата участници има представители на всички държави от Черноморския регион, Западните Балкани, както и Испания, Белгия и Холандия. Инициативата за този форум е на Дипломатическия институт към МВнР, а негов домакин е град Сандански. Главната тема на дискусията е „Югоизточна Европа и Черноморският регион през призмата на външната политика, регионалната сигурност и енергийната политика в контекста на Европейския съюз и НАТО“. Акцентът върху Северноатлантическия алианс не е случаен, тъй като 2019 година е значима за организацията, която навършва 70 години, както и за членството на България в нея, което стана факт преди 15 години. Форумът се провежда от 18 до 22 март, а сред лекторите до този момент бе посланикът на Румъния Йон Гъля, който запозна участниците с приоритетите на Румъния като председател на Съвета на ЕС. Генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидис представи пред аудиторията политиките на организацията. Младите дипломати проведоха срещи и с президента на Атлантическия клуб Соломон Паси, германския посланик у нас Херберт Салбер, регионалния директор на фондация „Ханс Зайдел“ Клаус Физингер. Кои ще бъдат лекторите в програмата през следващите дни, научаваме от Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт:

Очакваме професор Ингрид Шикова от Софийския университет, бившия посланик в Унгария Бисерка Бенишева, експерта по енергийна политика Славчо Нейков, Любомир Кючуков (директор на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър на България, б. а.). Широк кръг лектори, представящи българската експертиза, както от преговорния процес, така и от членството ни в ЕС и НАТО. Една от целите ни е тя да бъде от полза за представителите на останалите страни, част от които все още не са започнали своя път към ЕС и НАТО, или пък вече водят разговори за сътрудничество.

В интервюто за Радио България Михайлова акцентира и върху причините един млад човек да избере да се развива в сферата на дипломацията. Според нея, това е много трудна професия, в която трябва да си готов да започнеш от най-ниското ниво, а след време, когато натрупаш достатъчно опит и знания, да се издигнеш до най-престижната позиция в йерархията – тази на посланика. Едно от най-ценните качества на един дипломат е неговата толерантност, тъй като му се налага да общува и работи с хора от най-различни националности и култури, които имат различни разбирания за света. Важно е да отбележим, че в последните години дипломатическата професия излиза извън тихото договаряне по определени теми и въпроси, подчерта директорът на Дипломатическия институт:

Отдавна минаха времената, в които работата на дипломата беше свързана единствено със срещи с официалните представители на други държави, казва Таня Михайлова. Днес българските дипломати в чужбина и чуждестранните у нас общуват с много по-широк кръг от хора. Това се нарича публична дипломация. В публичната дипломация могат да се включат всички спортни събития, културни фестивали и прояви, извели дипломатите извън кабинетите, защото тази професия излезе извън кабинетите.

Още от категорията

Разговорите на премиера Бойко Борисов в Солун – елемент от нова динамика на Балканите

В рамките на Четвъртата среща на върха в Солун, провеждана под патронажа на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, премиерът Бойко Борисов разговаря с колегите си от Гърция и Северна Македония – Кирякос Мицотакис и Зоран Заев. Диалогът се вмества в..

публикувано на 15.11.19 в 11:35

Три десетилетия след 10 ноември 1989 година

10 ноември 1989 година започва като обикновен ден за гражданите на Народна република България, но последвалите събития го превръщат във важна историческа дата, свързана с началото прехода от социализъм към демокрация. Съвременници разказват, че в..

публикувано на 10.11.19 в 09:05

Пъстри картини в местната власт след втория тур на изборите в България

Ако съдим по официалните данни на ЦИК, вторият тур на местните избори в България, проведен на 3 ноември, не е променил съотношението на силите, очертано преди седмица от първия. Водеща сила в местната власт продължава да е водещата и в..

публикувано на 04.11.19 в 11:27