Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за вероизповеданията породиха напрежения с Турция

Снимки: БГНЕС

Късно снощи бе съобщено, че външният министър Екатерина Захариева е наредила посланикът на Анкара в София Хасан Улусой да бъде извикан във Външното министерство по повод твърдение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в изготвянето на поправките на Закона за вероизповеданията в България. Захариева вече бе обсъдила проблема в телефонен разговор с колегата си, а пресцентърът на ведомството бе заявило, че „България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана“.

Последва искане на участващата в управлението партия ВМРО парламентът да изслуша по темата външния министър. По отношение на казуса има не само висока политическа, но и висока обществена чувствителност, за която красноречиво свидетелство са заглавия в печата като „България променя религиозния си закон по искане на Турция“ (в. „Сега“) и „Турски министър се похвали, че се преборил с България да не забрани парите от Анкара за мюсюлманите“ (в. „24 часа“).

Заслужава да се отбележи обстоятелството, че самото мюфтийство в България приветства приетите законови поправки. Те не само разсрочват задълженията на мюсюлманското вероизповедание към българската държава за десет години напред, но и оставят възможността освен държавна субсидия, то да получава финансиране от чужбина.

Напрежението избуя дни преди местните избори в Турция и в момент на напрегната предизборна ситуация в България около предстоящия след два месеца вот за депутати в Европейския парламент. Пак в предизборна обстановка – преди две години през март 2017 г., в навечерието на парламентарните избори в България и на референдума в Турция, София привика за консултации посланика си в Анкара Надежда Нейнски зарадиизказвания на турски министър в подкрепа на определена българска партия, възприети като намеса във вътрешните работи. В деня на привикването кмет в Югозападна Турция призова българските изселници там да гласуват на 26 март така, че турците в България да станат по-мощни, а езикът им – официален. Политически наблюдатели тогава коментираха, че „засилената безпардонност на турски официални и неофициални лица срещу суверенитета на България“ е предизвикала серия от контрамерки на български институции.

Епизод на силно напрежение предизвика през август 2013 г. и едно неофициално посещение на турския вицепремиер Бекир Боздаг, за което българското външно министерство бе уведомено само от посолството на Анкара в София и до което български журналисти не бяха допуснати. Вицепремиерът тогава каза, че „архитектурните паметници от османско време са в окаяно състояние и Анкара ще поиска да получи възможност да се грижи за тях“, но по този повод министърът на културата Петър Стоянович заяви, че въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя още през 1909 г. и с това нещата са приключени.

Честотата, с която епизодите на напрежение между София и Анкара възникват не е голяма, но остротата им и високата обществена чувствителност към тях им дава сила, способна да предизвика сериозни смущения в иначе добрите двустранни отношения. Последният епизод е все още в развитие и за реалните му последици тепърва ще съдим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35