Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите се опасяват от масиран бежански наплив към България

Снимка: БГНЕС

Министрите на отбраната и вътрешните работи Красимир Каракачанов и Младен Маринов, заедно с ръководители на Гранична полиция и на Сухопътните войски, днес са в района на ГКПП-Кулата, разположен на границата с Гърция. Визитата е следствие от спешна среща, свикана предния ден в София от премиера Бойко Борисов за обсъждане на мерки за посрещане на евентуален масиран бежански наплив от Гърция към Западна Европа през България. 

Бързината на българската реакция се дължи на опасения от реактивиране на т. нар. „Балкански маршрут“ на миграцията към Стария континент. Въпросният маршрут е смятан за затворен още през 2016 г., от тогава насам България отчита нулев миграционен натиск по южните си граници, но някои събития в Гърция и Турция през последните седмици породиха опасения, че тази ситуация може да се промени. 

За разлика от миграционната криза преди години, днес не границата с Турция, а тази с Гърция е възприемана от България като най-уязвима. Както самият премиер Бойко Борисов коментира, границата с Турция се пази добре и сключените с нея споразумения за миграцията работят, но „с Гърция има проблем“. Допълнителни основания за тревога на правителството дава обстоятелството, че както в Гърция, така и в Турция, сред самите емигранти има хора, които опитват да организират масово придвижване към Западна Европа, а районът на граничния пункт Кулата е най-опасният от гледна точка на проникването на големи групи. На този етап по оценка на МВР ситуацията по българските граници е нормална, но се налага засилване на присъствието на Гранична полиция и жандармерията. Опасенията са твърде сериозни, за което може да съдим по обстоятелството, че се допуска екипите на полицията и жандармерията да бъдат подпомогнати и от армията. До намеса на военни се прибягва само в изключителни случаи, а след вчерашното спешно заседание министърът на отбраната заяви, че армията е готова в рамките на 24 часа да осигури 1200 души, а като цяло да ангажира за охрана на границите общо 3000.

За разлика от случилото се през последните седмици в Турция и Гърция, в България на този етап сред мигрантите не се отчитат опити за организиране на придвижвания към Западна Европа. Но по думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който е и вицепремиер по въпросите на сигурността, „оценката, че е възможно нещо подобно да се случи и у нас, не е отпаднала“ и България е длъжна да вземе мерки, каквито вече бяха взети в южните й съседки. Не само от съображения за гарантиране на националната сигурност, но и поради това, че в ЕС предстоят избори за европейски парламент и ако някой пожелае да дестабилизира Европа чрез наплив на мигрантски маси, той ще се опита да го направи.

Ако все пак се стигне до масово проникване на бежанци, България е готова да ги настани в лагерите, създадени за предишната мигрантска вълна, където в момента 2/3 от местата са свободни. В общественото мнение тук обаче темата за евентуален прием на мигранти е изключително чувствителна и лесно използваема за предизвикване на отрицателни политически нагласи. По тази причина министър Каракачанов предупреди темата за мигрантите да не се използва за предизборни цели. Подобни изкушения обаче не могат да бъдат предотвратени с институционални мерки, а само с политически отговорно поведение на участниците в изборния процес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09