Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорната класация „Надпяване“ – запазена марка за истинските ценители

На 9 април от 19.30 ч. в Първо студио на БНР предстои гала концертът на лауреатите във фолклорното състезание „Надпяване“ за 2018-2019 г. Водещи са Юлия Гатдерова и Магдалена Стоянова от редакция „Народна музика“ на програма „Христо Ботев“. Победителите в „Надпяване“ са 12, избрани чрез вота на радиослушателите. Сред тях са Валери Димчев (композитор и изпълнител на тамбура), квартет „Славей“, народната певица Христина Анастасова и др. Има и една голяма награда, която тази година получава посмъртно обичаната народна певица Динка Русева. За да се стигне до този вълнуващ финал, всеки месец на предхождащата година, в предаването „Жива вода“ се излъчват петте нови предложения от записи, в очакване на слушателското гласуване за избрания фаворит. Това е прекрасна възможност многобройните любители и познавачи на традиционната ни музика да се запознаят с младите във фолклорното изкуство, със съвременните тенденции в различните му жанрове, без да бъдат забравени класиците, оставили „златна следа“ в националната ни култура. Неслучайно е избрано и името – надпявания и надсвирвания у нас съществуват от незапомнени времена и, независимо от историческите промени през вековете, те остават любима форма за изява и за съвременните изпълнители на народна музика. Главният двигател на фолклорната класация „Надпяване“ е Юлия Гатдерова, която, наред с ангажиментите си на музикален редактор и водещ, продължава изявите си като народна певица. Нейните музикални предложения са съобразени с различните изпълнителски стилове и жанрове, както и с празниците от годишния фолклорен календар. За Радио България тя сподели още подробности:

Юлия ГатдероваКласацията „Надпяване“ съществува вече осем години. Началото постави Илка Димитрова в предаването „Само ново“, след това Валентин Атанасов разшири идеята. От шест години и аз имам скромен принос в развитието на музикалния формат. Няма друга подобна класация за народна музика в българския ефир. Иска ми се „Надпяване“-то да стане още по-популярно и желано от слушателите и изпълнителите. Изборът на слушателите е доста труден, защото предлагаме голямо жанрово и стилово разнообразие. Изпълнителите са много – солисти, камерни формации, оркестри, ансамбли. Обикновено всеки месец представяме различни имена. Стремим се да откриваме образци, които предлагат нов прочит на фолклора, както и авторска музика върху фолклорна основа. Борбата за първото място винаги е оспорвана, понякога имаме двама победители. Винаги е различно, но за мен всички, които творят в тази област и не се оказват, въпреки препятствията, са победители. С отдаденост и вдъхновение те продължават една нетленна българска традиция, едно абсолютно неповторимо и вечно развиващо се изкуство. На концерта са поканени всички, които обичат българската народна музика. Той ще бъде излъчен на живо по програма „Христо Ботев“, а на интернет платформата на БНР „Бинар“ можете да ни гледате. Както винаги, ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов ще бъде наш партньор, а гост-солистите ни са много колоритни – народната певица Таня Митева и вокален квартет „Ермена“, които нашите слушатели познават много добре. Ще представим и три млади дарования – Антонио Симеонов, Гергана Гергинова и Емануела Стойкова.

И едно пояснение – публиката трябва да заеме местата си до 19.30 ч. Входът е свободен.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30