Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета седмица валят оставки заради „Апартаментгейт“

Снимки: БГНЕС

Печатните издания в България фокусират вниманието върху продължаващата вече трета седмица поредица от оставки сред управляващите във връзка със скандал за придобиване на нови жилища на съмнително ниски цени. В. „Дневник“ изтъква, че само вчера са подадени три нови оставки – на  зам.-областния управител на Област София Томи Николов, заради медийни публикации, че си е построил незаконно къща върху земеделска земя; на депутата Делян Добрев, заради „фалшива“ според него новина, че негови роднини са придобили недвижими имоти на рекордно ниски цени и на кмета на Созопол Панайот Рейзи за сключени от него съмнителни десетки договори за строително-монтажни работи, някои от които придружени от фалшифицирани документи. Впрочем, скоро след новината за оттеглянето му, Рейзи заяви пред БНР, че напуска само партия ГЕРБ, но си остава кмет на Созопол.

Пресата припомня, че миналата седмица премиерът Бойко Борисов препоръча всеки замесен в скандала с покупка на имоти на цени под обичайните за пазара да подаде оставка или да излезе в дълъг отпуск, докато органите направят съответните проверки. Заради корупцията по високите етажи на властта президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност, а след като нито една партия не подкрепи декларацията, предложена от Радев, той призова българските граждани за нетърпимост спрямо всяка проява на корупция и бездействие на държавните институции. В. „Капитал“ коментира, че събитията на моменти изглеждат извън контрола на премиера Борисов, валящите оставки сякаш не носят успокоение в обществото, но парадоксално на този етап няма изгледи стабилността на управлението да е разклатена и поне до изборите за европейски депутати в края на май едва ли има сериозна опасност от оставка на кабинета.

„Дневник“ резюмира, че с последните оставки „жертвите“ на имотния скандал станаха седем. Първа подаде оставка министърът на правосъдието Цецка Цачева, а след нея това направиха зам.-министрите на енергетиката Красимир Първанов и на спорта Ваня Колева. От поста председател на ПГ на ГЕРБ се оттегли Цветан Цветанов. Освен подалите оставки, за съмнителни имотни сделки са проверявани още председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев, както и зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Върховната касационна прокуратура и антикорупционната комисия са започнали проверки за законността на придобити нови имоти и от министъра на туризма Николина Ангелкова и от депутата на БСП Валери Жаблянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05