Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството взема мерки за повишаване на качеството на маслодайната роза

Снимка: архив

Правителството одобри проект на Закон за маслодайната роза. Целта е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло. Земеделските стопани ще отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал. Приемането на закона се налага поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения с неясен сортов състав.

Маслодайната роза (Rosa damascena Mill. f. trigintipetala Dieck.) е култура c приоритетно стопанско значение за страната ни. Отглежда се за производство на розово масло, розова вода и други продукти, като за преработката на розовите листенца в страната ни има изградени 100 розоварни. Почти 99 на сто от произведеното розово масло е за износ, като България е световно признат доставчик на най-висококачественото розово масло.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Паскал Донахю

Лидерът на Еврогрупата очаква България в Еврозоната през 2025 г.

България може да е част от еврозоната през 2025 г., каза лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. В интервю за БНР на Марта Младенова той изрази надежда страната да продължи да води благоразумна фискална политика. "Основното..

публикувано на 17.03.24 в 11:30

Две трети от най-големите IT работодатели у нас са чуждестранни компании

Най-големите работодатели в IT сферата у нас са чуждестранни компании, показва анализ на компанията DEV.BG, осъществяваща връзка между работодатели и търсещи работа в IT сферата в България. Изготвена от нея класация на 100-те най-големи IT компании,..

публикувано на 16.03.24 в 16:47
Димитър Радев

Банковият сектор на България вече е част от механизмите на еврозоната

За присъединяването на България към еврозоната въпросът не е дали, а кога. Такова мнение изказа управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства..

публикувано на 15.03.24 в 18:30