Кражбите на ток – проблем, който върви към своето трайно разрешение

Снимка: БГНЕС

Същността на кражбите на електрическа енергия се промени много през последните години. Има cеpиозно теxнологично pазвитие в средствата за измерване на потребената енергия и манипулирането на уредите за отчитане не е по силите на cpедностатистическия българин. Това навежда на мисълта, че има хора, за които кражбата на ток се е превърнала в доходоносен бизнес. Има сериозни съмнения, че става въпрос за бивши служители на енергийните дружества, които имат съответната компетентност. Така обобщи проблема с нерегламентираното потребление на ток Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в рамките на дискусия по темата, чиято задача бе да даде гласност на всички гледни точки и да се изготвят предложения за спешни промени в Закона за енергетиката. В разговорите участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, депутати от различни парламентарни групи и представители на енерго- разпределителните дружества ЧЕЗ, “Енерго-Про” и ЕVN.
Валентин Николов, зам.- пpедcедател на парламентарната комисия по енергетика, изрази готовност за обсъждане на конкретни предложения за законодателни промени, защото обществото вече проявява нетърпимост към крадците на ток и съоръжения от електропреносната мрежа.

Кои са тези, които крадат ток? По данни на КЕВР, кражбата на ток от ромите вече е под 10 процента, а над 50 на сто от кражбите са дело на бизнес организации, хотели, фабрики, ресторанти и др., които имат сериозна консумация на енергия.

Проведената дискусията по темата е втора по ред. Предходната беше през 2016 г., когато законът не даваше право на регулатора да определя времето назад, за което са валидни санкциите, както и размерът им. Три години по-късно са извършени доста промени, които дават надежда, че кражбите на ток е възможно да бъдат сведени до минимум с помощта на държавата. От КЕВР се очаква да може да спре кражбите на ток, но ролята на енергийния регулатор е да определя правилата за измерване на количествата, както и начините и правилата за преизчисляване на ползваната, но неотчетена електроенергия – обясни Иван Иванов и още:

Най-често срещаните нарушения са промяна на схемата на свързване и неправомерно присъединяване. Преизчисляването е различно в двата случая, като срокът, който комисията дава, за да се възстанови сумата, в първия случай е 90 дни, а във втория – 180 дни. Като резултат, сумите, които трябва да бъдат заплатени, за да не бъдат ощетени дружествата, варират от 1000 до 10 хил. лева. Искаме да ви уверим, че комисията не се опитва да омаловажи проблема с кражбите, но заедно с това търсим баланс, затова се стремим санкциите, които налагаме, да бъдат справедливи, пропорционални и възпиращи за повторни такива действия. Единственият начин обаче, за да намалеят кражбите трайно, не са толкова санкциите, колкото използването на технологичните възможности, които дават съвременните измервателни уреди, както и цената, по която се заплащат неправомерно ползваните количества електрическа енергия. От отчетите на едно от електро разпределителните дружества, предоставени на нас, става ясно, че вследствие на възпиращите мерки, кражбите от неговата мрежа са спаднали с повече от 30 на сто. Освен това едно от дружествата е монтирало 1 млн. дистанционни електромера и благодарение на това са намалели опитите за кражби. Тези апарати са с онлайн наблюдение и всеки опит за манипулиране се вижда. Където се отчете от тези уреди явна кражба, веднага екипи на дружеството и полицията правят на място констативен протокол и повечето клиенти си плащат нарушението, преди да се стигне до съдебна процедура. Това е решението на проблема с кражбите на ток в дългосрочен план.

Още от рубриката

История за спасяването на едно читалище

„Читалището ни остана единственото място за празнични събирания и културен живот в селото“ - казват жителите на село Долни Богров. Те съжаляват, че нямат училище, защото селото е голямо и има много семейства с деца. Местното читалище, с името на..

публикувано на 22.05.19 в 13:48

Професионалното обучение се завръща

От средата на миналия век в България общата образователна подготовка винаги е вървяла паралелно с професионалната. В началото на 80-те, в продължение на десет години двете системи са обединени в т.нар. учебно-професионални комплекси. Тогава като успешен..

публикувано на 21.05.19 в 11:28

Евроизбори 2019: Образованието е водещ приоритет за младите в ЕС

По данни на Евробарометър участието на младите хора в доброволчески дейности, организации или избори се е увеличило през последните години. Повече от половината от младите европейци смятат за водещ приоритет образованието и придобиването на умения...

публикувано на 20.05.19 в 13:44