Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТУРА 2000 създава условия за успешен бизнес

Преди години, когато европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 влезе в сила, част от българите, в т.ч. и политиците, я възприемаха повече като пречка, отколкото като предизвикателство за успешно развитие. Въпреки скептицизма експертите в областта на екологията, обединени от българо-швейцарската програма „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, успяха да развият и приложат на практика икономическите възможности, които мрежата предлагаше. Постепенно природосъобразни начинания на местни предприемачи вдъхнаха нов живот в изоставени села в Западна и Централна Стара планина. Там, където времето сякаш е спряло и природата е останала непокътната, са фермите на Юлия Стоянова в с. Гинци и Десислава Върбанова в с. Благовец.

Районът е много чист, по пасищата растат много билки, всичко е високо качество. Отглеждаме крави и овце. В с. Гинци, където е фермата ми, имам и магазинче към нея. Предлагам кисело мляко, сирене кашкавал, извара. Честно казано, за да започнеш този бизнес, наистина се иска кураж, работната ръка не достига. – казва Юлия Стоянова.



Това е най-големият проблем – липсата на работна ръка –
допълва я Десислава Върбанова. – Цялата отговорност носим ние за всичко – и на пазара, и във фермата. Разчитаме единствено и само на себе си.

На себе си разчита и Теодор Пушкаров от с. Меляне, който има 150 кошера пчели в зона от мрежата НАТУРА 2000 „Западен Балкан“. Пчеларството е начин на живот:



Целият ми съзнателен живот е минал в това. Радвам се, че съм в тази зона, заради това, че районът е чист. От друга страна тази част на страната е обезлюдена и ако се наложи няма кой да ти помогне. Въпреки това ми харесва да съм тук.

А за да има икономически растеж в тази област, не трябва да има пречки пред биологичното земеделие.

Идеята и на НАТУРА 2000, и на Програмата за развитие на селските райони е наистина да подпомогне хората, които имат нужда от подкрепа, финансиране и развитие в тези места – отбелязва Росен Василев от българска фондация „Биоразнообразие“ (партньор по българо-швейцарската програма). – Производствата в зони НАТУРА 2000 допринасят за поддържането и опазването на биологичното разнообразие, а биологичното производство е една допълнителна възможност и път на развитие, които могат да се осъществяват и в НАТУРА 2000, и извън нея.

Благодарение на мрежата фермерите, чиито земеделски площи попадат в нея, получават за един декар по 12 лв. евросубсидии, без доплащане от страна на държавата. Сред тях е Петър Георгиев от с. Исперихово, който обработва земя в защитена зона НАТУРА 2000 по директивата за птиците и някои растителни видове:


Районът е изключително чист. Земята също е много плодородна и предлага възможности за развитие на земеделска дейност. Имаме подпочвена вода и идеални условия за развитие на селскостопанска дейност. Мястото се намира в котловина, оградена от Бесапарските ридове (обл. Пазарджик). Варовиковата почва, съчетана с горния хумусен слой, е много добра комбинация за развитие на стария български сорт мавруд, запазен по нашите земи от времето на траките. С помощта на Българското дружество за защита на птиците разработихме пилотен проект, благодарение на който създадохме градина. Обработваме я по специален начин, за да осигурим развитието на популацията на лалугера. Той е част от хранителната верига на грабливите птици като мишелова и сокола.

Хората, които се занимават с биоземеделие обаче, се чувстват застрашени от административните пречки и промени в законодателството.

През последните месеци реномирани сертифициращи компании се оказаха с отнети лицензи, без това да допринася за качеството на продукцията.Стотици земеделски производители са пред фалит, поради забавени плащания. В допълнение към тези проблеми министърът на околната среда и водите Нено Димов настоява за промени в Закона за биологичното разнообразие, които могат да доведат до редуциране на зоните от НАТУРА 2000. Всичко това доведе до протести от страна на собствениците на малки и средни био стопанства.

Снимки: bioferma.org и Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00