Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Снимка: БГНЕС

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на годишнината, който се превърна в събитие още преди да се е състоял. На 18 април, в зала „България“, солист на престижния ни оркестър ще бъде цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на оркестъра на Концертгебау-Амстердам. Диригент е брат му Мартин Пантелеев, който също е с активна световна кариера. Концертът е посветен на основателя на Софийската филхармония Саша Попов – диригент и цигулар. Изявите на двамата братя винаги са сърдечно приети от българската публика. Този път Веско и Мартин са предвидили специален поздрав за своя баща Пантелей Пантелеев – дългогодишен оркестрант в Софийската филхармония, който има рожден ден на същата дата. Диригентът ще се изяви и като солист в Концерта за две цигулки на Бах. Ще прозвучат също Шакона „Червената цигулка“ от Корлиано, „Севдана“ на Георги Златев Черкин и симфоничната сюита „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов.

Още от рубриката

Различни поколения български звезди на 50-ите “Софийски музикални седмици”

Юбилейният петдесети международен фестивал “Софийски музикални седмици” ще даде сцена на многобройните български музиканти, живещи зад граница и вече утвърдени по света, но и на младите, които в момента си проправят път със своя талант. На 23 май,..

публикувано на 22.05.19 в 13:01

Ваня Монева: Щастливи сме, че нашето послание достига до публиката

Създаден през 2002 г. „Пасхалният фестивал“ в Москва е един от най-значимите музикални форуми в световен мащаб. Инициативата за основаването му е на известния руски диригент Валерий Гергиев – директор на Мариинския театър и художествен ръководител..

публикувано на 15.05.19 в 14:24

Марио Ангелов: „Музика за пиано” е прелюдия към предстоящия концерт на СО на БНР

„Музика за пиано” е заглавието на програмата, която Марио Ангелов представя на 12 май, в Първо студио на БНР. Ще прозвучат произведения от Алфред Шнитке, Й. С. Бах, Хайдн, Моцарт и Бетовен. Пианист в Симфоничния оркестър на БНР близо три..

публикувано на 10.05.19 в 12:28