Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Снимка: БГНЕС

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на годишнината, който се превърна в събитие още преди да се е състоял. На 18 април, в зала „България“, солист на престижния ни оркестър ще бъде цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на оркестъра на Концертгебау-Амстердам. Диригент е брат му Мартин Пантелеев, който също е с активна световна кариера. Концертът е посветен на основателя на Софийската филхармония Саша Попов – диригент и цигулар. Изявите на двамата братя винаги са сърдечно приети от българската публика. Този път Веско и Мартин са предвидили специален поздрав за своя баща Пантелей Пантелеев – дългогодишен оркестрант в Софийската филхармония, който има рожден ден на същата дата. Диригентът ще се изяви и като солист в Концерта за две цигулки на Бах. Ще прозвучат също Шакона „Червената цигулка“ от Корлиано, „Севдана“ на Георги Златев Черкин и симфоничната сюита „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов.

Още от категорията

Funkallero издадоха нов албум Sci-Funk

Преди четири години пианистът Васил Спасов създава своята фънк-фюжън формация с името Funkallero. В нея той кани свои приятели, утвърдени джазмени от родната ни сцена − Димитър Льолев (саксофон), Мирослав Иванов (китара), Радослав Славчев –..

публикувано на 22.10.19 в 11:32

Две значими годишнини в един мащабен концертен проект

Тази вечер в зала „България“ предстои концерт с интересна програма, представена от няколко формации − Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и Перкусионен ансамбъл „Акцент“ от Плевен. Солисти са Мария..

публикувано на 21.10.19 в 12:45

Прощаваме се с Милчо Левиев – обаятелен музикант с неоценимо музикално наследство

Големият джаз музикант си отиде на 12 октомври в Солун, където през последните години живееше със съпругата си − певицата Вики Алмазиду. Поклонението е утре (18.10) в столичната зала „България“. Милчо Левиев е първият български джаз музикант,..

публикувано на 17.10.19 в 15:05