Българската Цветница – букет от колоритни традиции в различните региони

Снимка: БГНЕС

Седмица преди православния Великден българите празнуват Цветница. Този ден бележи началото на най-скръбната, но и най-наситена с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин – времето, в което Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение. Според евангелските текстове Христос влиза на ослица в Ерусалим, посрещнат от хората с маслинови, палмови и лаврови клонки, приветстван с възгласи "Осанна". На Цветница в храмовете българите държат в ръцете си осветени върбови клонки, по аналогия на палмовите клонки – вайи, с които е бил посрещнат в Ерусалим Иисус Христос. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве. А на сутринта според старите български обичаи над портите на всяка къща се закачва върбов венец. В различните български региони Цветница се нарича също Връбница или Вайя, а също и Куклинден. На празничната трапеза се разрешава риба, но основното са постните ястия. На много места се правят и питки във формата на цветя.

Цветница традиционно се отбелязва много тържествено в Ловеч. Празнуването започва от съботния Лазаровден. И тази година се предвиждат фолклорни концерти, а майстори-занаятчии ще представят изделия на художествените занаяти. Пешеходният мост над река Осъм ще бъде сцена на древния обичай „По вода” – вариант на традициите за Куклинден. Девойката, чието венче, наричано „кукла“, реката отнесе най-бързо, става почетна „кумичка” за великденските празници, а благоволението на реката се приема за добър знак на Съдбата за бъдещето на момичето.

Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00