Българската Цветница – букет от колоритни традиции в различните региони

Снимка: БГНЕС

Седмица преди православния Великден българите празнуват Цветница. Този ден бележи началото на най-скръбната, но и най-наситена с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин – времето, в което Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение. Според евангелските текстове Христос влиза на ослица в Ерусалим, посрещнат от хората с маслинови, палмови и лаврови клонки, приветстван с възгласи "Осанна". На Цветница в храмовете българите държат в ръцете си осветени върбови клонки, по аналогия на палмовите клонки – вайи, с които е бил посрещнат в Ерусалим Иисус Христос. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве. А на сутринта според старите български обичаи над портите на всяка къща се закачва върбов венец. В различните български региони Цветница се нарича също Връбница или Вайя, а също и Куклинден. На празничната трапеза се разрешава риба, но основното са постните ястия. На много места се правят и питки във формата на цветя.

Цветница традиционно се отбелязва много тържествено в Ловеч. Празнуването започва от съботния Лазаровден. И тази година се предвиждат фолклорни концерти, а майстори-занаятчии ще представят изделия на художествените занаяти. Пешеходният мост над река Осъм ще бъде сцена на древния обичай „По вода” – вариант на традициите за Куклинден. Девойката, чието венче, наричано „кукла“, реката отнесе най-бързо, става почетна „кумичка” за великденските празници, а благоволението на реката се приема за добър знак на Съдбата за бъдещето на момичето.

Още от рубриката

История за спасяването на едно читалище

„Читалището ни остана единственото място за празнични събирания и културен живот в селото“ - казват жителите на село Долни Богров. Те съжаляват, че нямат училище, защото селото е голямо и има много семейства с деца. Местното читалище, с името на..

публикувано на 22.05.19 в 13:48

Професионалното обучение се завръща

От средата на миналия век в България общата образователна подготовка винаги е вървяла паралелно с професионалната. В началото на 80-те, в продължение на десет години двете системи са обединени в т.нар. учебно-професионални комплекси. Тогава като успешен..

публикувано на 21.05.19 в 11:28

Евроизбори 2019: Образованието е водещ приоритет за младите в ЕС

По данни на Евробарометър участието на младите хора в доброволчески дейности, организации или избори се е увеличило през последните години. Повече от половината от младите европейци смятат за водещ приоритет образованието и придобиването на умения...

публикувано на 20.05.19 в 13:44