Папската визита кулминира със Събитие за мир в София

Снимка: БТА

Апостолическото посещение на папа Франциск в България кулминира на 6 май вечерта със Събитие за мир на площад „Независимост” в София. Мястото на събитието бе избрано символично заради близостта му до църква, синагога и джамия, схващана като израз на единство и толерантност. Представители на различни вероизповедания отправиха собствени послания за мир. Шест деца от различни религиозни общности носеха запалени фенери в знак на победата на светлината и мира над тъмнината и противопоставянето. В обръщението си папа Франциск пожела мирът да се разпространи по цялата Земя. Събитието бе последно от официалната програма на папата в България и на площада той се сбогува с присъствалите представители на други вероизповедания. Утре Светият отец заминава за столицата на Република Северна Македония – Скопие.


Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00