Папската визита кулминира със Събитие за мир в София

Снимка: БТА

Апостолическото посещение на папа Франциск в България кулминира на 6 май вечерта със Събитие за мир на площад „Независимост” в София. Мястото на събитието бе избрано символично заради близостта му до църква, синагога и джамия, схващана като израз на единство и толерантност. Представители на различни вероизповедания отправиха собствени послания за мир. Шест деца от различни религиозни общности носеха запалени фенери в знак на победата на светлината и мира над тъмнината и противопоставянето. В обръщението си папа Франциск пожела мирът да се разпространи по цялата Земя. Събитието бе последно от официалната програма на папата в България и на площада той се сбогува с присъствалите представители на други вероизповедания. Утре Светият отец заминава за столицата на Република Северна Македония – Скопие.


Още от рубриката

Село Криничное, Украйна

Вицепрезидентът Илияна Йотова пред Радио България: Инерцията в ЕС е по-опасна от реформите

Благодаря за възможността да говоря пред Радио България, тъй като излъчвате за нашите сънародници зад граница - това за мен, за нашата институция е много голям приоритет, изтъкна   вицепрезидентът Илияна Йотова в навечерието на празника на българската..

публикувано на 23.05.19 в 14:24

Езикът е най-важният фактор на националната идентичност за българите

В навечерието на светлия български празник на книжовността, просветата и културата, 24 май, обръщаме поглед към езика на нашите предци. За българите той е олицетворение на националната ни идентичност, носител на важни символни и комуникативни..

публикувано на 23.05.19 в 11:10

История за спасяването на едно читалище

„Читалището ни остана единственото място за празнични събирания и културен живот в селото“ - казват жителите на село Долни Богров. Те съжаляват, че нямат училище, защото селото е голямо и има много семейства с деца. Местното читалище, с името на..

публикувано на 22.05.19 в 13:48