Евроизбори 2019: Кампанията за евродепутати – трудна и противоречива

Снимка: БГНЕС

Предизборната кампания за евродепутати в България е вече по средата си, но протича вяло и е вероятно предположенията за слаба изборна активност да се потвърдят. При откриването на лятната сесия на парламента от правото да направят изявления се възползваха само две партии – управляващата ГЕРБ и „Воля“. Обединените патриоти и ДПС не пожелаха да направят такива, а БСП продължава да бойкотира работата на парламента. Индивидуалните изяви на кандидатите за евродепутати се губят в обилния поток на медийните информации и е трудно човек да се ориентира в общите послания на силите, които са ги издигнали. БСП пледира премиерът Бойко Борисов да излезе в отпуск, докато върви предизборната кампания, и да бъде санкциониран за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания. Борисов твърди обаче, че в програмата му през последните дни няма нито едно предизборно мероприятие. Управляващата ГЕРБ е критикувана и от ДПС, но за това, че в ЕС води една, а в България друга политика. В потвърждение движението отбелязва, че в ЕС ГЕРБ се обявява за езиково многообразие, а в България забранява официалната употреба на други езици, включително и по време на предизборна кампания. Кампанията на ВМРО показва, че тя се стреми да привлече в своя ползва националистическия вот, разпилян в резултат на поединичното явяване на изборите на силите от коалицията Обединени патриоти. Най-трудно в медиите се откриват информации за предизборните действия на партията на бизнесмена Марешки „Воля“. Това е парадоксално, предвид факта, че по стойност на договорите за медийно отразяване „Воля“ е на второ място след управляващата ГЕРБ. При положение, че за един мандат на евродепутат са нужни поне 6% от подадените гласове, вотът за „Воля“ би се оказал най-скъп ако се сбъднат прогнозите, че тя ще поучи подкрепа от 1,7%. Все пак всяка прогноза към този момент е твърде несигурна, защото има усещане, че някои от политическите сили са заделили силни козове за последния момент.


Още от рубриката

Евроизбори 2019: Евроизборите в някои страни започнаха, в България кампанията продължава

Изборите за евродепутати започнаха в Холандия и Великобритания днес, утре продължават в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия, а в България и останалите страни от ЕС ще са в неделя - 26 май. Най-ново проучване на агенция "Тренд"..

публикувано на 23.05.19 в 11:00

Евроизбори 2019: Европейската тема реабилитирана към края на предизборната кампания

Пет дни преди изборите за депутати в Европейския парламент в България, които ще се проведат на 26 май, в изявленията на основни участници в кампанията долавяме връщане към европейските теми, засенчвани досега от вътрешнополитически. В Източна..

публикувано на 22.05.19 в 10:58

Евроизбори 2019: ГЕРБ и БСП се конфронтират и на последната права на кампанията за евровота

Часове след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в интервю, че в предизборната борба БСП използва похвати от учебник на КГБ, водачът на листата на БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата нови сигнали срещу него. В един от тях се..

публикувано на 21.05.19 в 11:31