Евроизбори 2019: Кампанията за евродепутати – трудна и противоречива

Снимка: БГНЕС

Предизборната кампания за евродепутати в България е вече по средата си, но протича вяло и е вероятно предположенията за слаба изборна активност да се потвърдят. При откриването на лятната сесия на парламента от правото да направят изявления се възползваха само две партии – управляващата ГЕРБ и „Воля“. Обединените патриоти и ДПС не пожелаха да направят такива, а БСП продължава да бойкотира работата на парламента. Индивидуалните изяви на кандидатите за евродепутати се губят в обилния поток на медийните информации и е трудно човек да се ориентира в общите послания на силите, които са ги издигнали. БСП пледира премиерът Бойко Борисов да излезе в отпуск, докато върви предизборната кампания, и да бъде санкциониран за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания. Борисов твърди обаче, че в програмата му през последните дни няма нито едно предизборно мероприятие. Управляващата ГЕРБ е критикувана и от ДПС, но за това, че в ЕС води една, а в България друга политика. В потвърждение движението отбелязва, че в ЕС ГЕРБ се обявява за езиково многообразие, а в България забранява официалната употреба на други езици, включително и по време на предизборна кампания. Кампанията на ВМРО показва, че тя се стреми да привлече в своя ползва националистическия вот, разпилян в резултат на поединичното явяване на изборите на силите от коалицията Обединени патриоти. Най-трудно в медиите се откриват информации за предизборните действия на партията на бизнесмена Марешки „Воля“. Това е парадоксално, предвид факта, че по стойност на договорите за медийно отразяване „Воля“ е на второ място след управляващата ГЕРБ. При положение, че за един мандат на евродепутат са нужни поне 6% от подадените гласове, вотът за „Воля“ би се оказал най-скъп ако се сбъднат прогнозите, че тя ще поучи подкрепа от 1,7%. Все пак всяка прогноза към този момент е твърде несигурна, защото има усещане, че някои от политическите сили са заделили силни козове за последния момент.


Още от категорията

Дипломатическият институт споделя българския опит в преговорите за членство в ЕС

Семинарът за млади албански дипломати за споделяне на българския опит от преговорите за членство в ЕС приключи в Саранда, Албания, с раздаване на сертификати на участниците от организаторите – д- р Клаус Физингер – директор за Югоизточна Европа на..

публикувано на 18.10.19 в 10:11

Посланик Улусой: Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия

Седмица след като Турция предприе третата си военна операция в северната част на Сирия, този път западно от река Ефрат, тревогите във връзка със създалата се усложнена ситуация станаха причина за извънредно събиране на Съвета по сигурността към..

публикувано на 16.10.19 в 11:02

България е за незабавно приключване на операцията в Сирия

Свикан по спешност от премиера Бойко Борисов, Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди усложнената ситуация в Сирия и произтичащите за България рискове от нея. След като информира президента Румен Радев за обсъждането, премиерът..

публикувано на 15.10.19 в 13:07