Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Кампанията за евродепутати – трудна и противоречива

Снимка: БГНЕС

Предизборната кампания за евродепутати в България е вече по средата си, но протича вяло и е вероятно предположенията за слаба изборна активност да се потвърдят. При откриването на лятната сесия на парламента от правото да направят изявления се възползваха само две партии – управляващата ГЕРБ и „Воля“. Обединените патриоти и ДПС не пожелаха да направят такива, а БСП продължава да бойкотира работата на парламента. Индивидуалните изяви на кандидатите за евродепутати се губят в обилния поток на медийните информации и е трудно човек да се ориентира в общите послания на силите, които са ги издигнали. БСП пледира премиерът Бойко Борисов да излезе в отпуск, докато върви предизборната кампания, и да бъде санкциониран за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания. Борисов твърди обаче, че в програмата му през последните дни няма нито едно предизборно мероприятие. Управляващата ГЕРБ е критикувана и от ДПС, но за това, че в ЕС води една, а в България друга политика. В потвърждение движението отбелязва, че в ЕС ГЕРБ се обявява за езиково многообразие, а в България забранява официалната употреба на други езици, включително и по време на предизборна кампания. Кампанията на ВМРО показва, че тя се стреми да привлече в своя ползва националистическия вот, разпилян в резултат на поединичното явяване на изборите на силите от коалицията Обединени патриоти. Най-трудно в медиите се откриват информации за предизборните действия на партията на бизнесмена Марешки „Воля“. Това е парадоксално, предвид факта, че по стойност на договорите за медийно отразяване „Воля“ е на второ място след управляващата ГЕРБ. При положение, че за един мандат на евродепутат са нужни поне 6% от подадените гласове, вотът за „Воля“ би се оказал най-скъп ако се сбъднат прогнозите, че тя ще поучи подкрепа от 1,7%. Все пак всяка прогноза към този момент е твърде несигурна, защото има усещане, че някои от политическите сили са заделили силни козове за последния момент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05