„Музикант на годината – 2018“ – красив и вълнуващ празник

Симфоничният оркестър на БНР получи наградата на Министерството на културата

На вълнуваща церемония-концерт бяха обявени победителите в „Музикант на годината“ – една от най-популярните радиокласации у нас, създадена и ревниво пазена цели 28 години от водещите на предаването Allegro Vivace, програма „Хоризонт“ на БНР. Както е известно, победителите се определят единствено чрез вота на слушателите – най-голямата награда за всеки музикант.

На 8 май стотици почитатели на класическата музика и предаването Allegro Vivace се събраха в столичната зала „България“, за да аплодират своите избраници. Гала концерта откри пианистката Мила Михова, носител на приза „Млад музикант на годината – 2018“, която изпълни две клавирни миниатюри от Панчо Владигеров, писани в ранните му години. За трети път беше присъдена наградата „Олга Камбурова“, учредена в памет на дългогодишната водеща на Allegro Vivace. Възможността да направи записи за фонда на БНР получи младият тромпетист Георги Грозев. Младост, красота и любов към изкуството буквално бликаха от изпълнението на „Кварто квартет“ и „Вая денс студио“. Техният впечатляващ подход към класически произведения от различни епохи им спечелиха наградата „Музикален проект на годината“. Още една категория, която „отваря врати“ към интегралните виждания за красиво и стойностно, е „Класика в другите жанрове“. Тази година победител в нея е кавалджията Недялко Недялков – солист на ОНМ на БНР, автор на музика, участник в знакови проекти, сред които „ГлоБалКан“, както и концерти и записи, организирани от големия европейски изпълнител и музикален ерудит Жорди Савал.

Недялко Недялков
Носител на наградата за цялостен принос тази година е диригентът Георги Димитров, за активна творческа дейност – оперната прима Габриела Георгиева, а ансамбъл на годината стана „Фортисимо“ от Бургас, с диригент Милена Добрева.

Ансамбъл на годината стана „Фортисимо“ – Бургас с диригент Милена Добрева
Голямата награда „Музикант на годината“ досега е печелена два пъти само от Райна Кабаиванска и Теодосий Спасов – отбеляза водещата на гала концерта (и на предаването) Ирена Гъделева. – Победителят тази година също я печели за втори път – маестро Найден Тодоров.

Найден Тодоров говори на церемонията след получаване на приза „Музикант на 2018 година“ от генералния директор на БНР Александър Велев
Найден Тодоров, от няколко години е главен диригент на Софийската филхармония – време, през което успя да преобрази музикалния живот в столицата, разбира се, в сътрудничество с екипа на този престижен национален музикален институт. Маестрото благодари и на СО на БНР, с който има прекрасно сътрудничество и не пропусна да благодари на оркестрантите, които, независимо от ниското заплащане, което получават, продължават да разнасят славата на българската музикална култура по света. Статуетката, изработена от скулптора Христо Илиев, беше връчена лично от генералния директор на БНР Александър Велев.

Снимки: Ани Петрова

Още от рубриката

Пламен Бонев: „Най-хубавите неща в живота са съвсем обикновени“

„Ходи ми се на море“ – така се нарича песента, която Пламен Бонев и Shaka Zulu Orchestra записаха преди дни. Лятна, весела, оптимистична и не на последно място – направена професионално, тя вече набира популярност. Ето и какво разказа поп певецът за..

публикувано на 15.07.19 в 12:36

Consequences – втори авторски албум на Милен Кукошаров и Веселин Веселинов-Еко

Изминаха две години от излизането на първия солов албум, създаден от двама наши джазмени – Милен Кукошаров (пиано) и Веселин Веселинов- Еко (бас). Озаглавен ImproviSatie , той бе посветен на Ерик Сати. Музикантите представиха част от..

публикувано на 11.07.19 в 12:11

Musica sin fin – първият солов албум на Марио Станчев

Винаги съм обичал да работя в различни посоки, но сега за пръв път записвам соло албум със „записана“ музика – казва Марио Станчев, представяйки новия си албум Musica sin fin („Музика без край“). Известен като джаз пианист, композитор и основател на..

публикувано на 09.07.19 в 12:07