Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музикант на годината – 2018“ – красив и вълнуващ празник

Симфоничният оркестър на БНР получи наградата на Министерството на културата

На вълнуваща церемония-концерт бяха обявени победителите в „Музикант на годината“ – една от най-популярните радиокласации у нас, създадена и ревниво пазена цели 28 години от водещите на предаването Allegro Vivace, програма „Хоризонт“ на БНР. Както е известно, победителите се определят единствено чрез вота на слушателите – най-голямата награда за всеки музикант.

На 8 май стотици почитатели на класическата музика и предаването Allegro Vivace се събраха в столичната зала „България“, за да аплодират своите избраници. Гала концерта откри пианистката Мила Михова, носител на приза „Млад музикант на годината – 2018“, която изпълни две клавирни миниатюри от Панчо Владигеров, писани в ранните му години. За трети път беше присъдена наградата „Олга Камбурова“, учредена в памет на дългогодишната водеща на Allegro Vivace. Възможността да направи записи за фонда на БНР получи младият тромпетист Георги Грозев. Младост, красота и любов към изкуството буквално бликаха от изпълнението на „Кварто квартет“ и „Вая денс студио“. Техният впечатляващ подход към класически произведения от различни епохи им спечелиха наградата „Музикален проект на годината“. Още една категория, която „отваря врати“ към интегралните виждания за красиво и стойностно, е „Класика в другите жанрове“. Тази година победител в нея е кавалджията Недялко Недялков – солист на ОНМ на БНР, автор на музика, участник в знакови проекти, сред които „ГлоБалКан“, както и концерти и записи, организирани от големия европейски изпълнител и музикален ерудит Жорди Савал.

Недялко Недялков
Носител на наградата за цялостен принос тази година е диригентът Георги Димитров, за активна творческа дейност – оперната прима Габриела Георгиева, а ансамбъл на годината стана „Фортисимо“ от Бургас, с диригент Милена Добрева.

Ансамбъл на годината стана „Фортисимо“ – Бургас с диригент Милена Добрева
Голямата награда „Музикант на годината“ досега е печелена два пъти само от Райна Кабаиванска и Теодосий Спасов – отбеляза водещата на гала концерта (и на предаването) Ирена Гъделева. – Победителят тази година също я печели за втори път – маестро Найден Тодоров.

Найден Тодоров говори на церемонията след получаване на приза „Музикант на 2018 година“ от генералния директор на БНР Александър Велев
Найден Тодоров, от няколко години е главен диригент на Софийската филхармония – време, през което успя да преобрази музикалния живот в столицата, разбира се, в сътрудничество с екипа на този престижен национален музикален институт. Маестрото благодари и на СО на БНР, с който има прекрасно сътрудничество и не пропусна да благодари на оркестрантите, които, независимо от ниското заплащане, което получават, продължават да разнасят славата на българската музикална култура по света. Статуетката, изработена от скулптора Христо Илиев, беше връчена лично от генералния директор на БНР Александър Велев.

Снимки: Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15