Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир насърчава родното производство

Снимка: saborbg.com

Под мотото „Българските храни от български суровини“ осмото издание на Националния събор на овцевъдите събира от 10-ти до 12 май, край Петропавловския манастир (близо до Велико Търново), над 200 изложители от цялата страна. Сред тях са фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни. В продължение на три дни ще има и занаятчийско изложение, кулинарни атракции, чевермета. Български фермери, преработващи собствено овче и козе мляко, ще продават на място продукцията си. За официалното откриване на събора на 10 май ще свири оркестърът „101 каба гайди”, а на следващата вечер, след народните хора и веселби, посетителите могат да видят мистични нестинарски изпълнения. В събора ще се включат Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” с три атрактивни спектакъла и Пътуващото читалище „Бащино огнище“ с беседи за българската история, хайдушки игри и образователно състезание за деца. На мащабния форум, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти, ще се включат и представители на браншови организации от 17 държави от Европа и Азия.