Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита Светите братя Кирил и Методий

Днес Православната ни църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий – създатели на славянската писменост. Славянските братя са признати за светци още в края на IX век, а първите сведения за отбелязването на техния празник на 11 май са от дванадесетото столетие.

През Възраждането в България тази дата се утвърждава като църковен празник на Светите равноапостоли. Създадената от тях азбука, т.нар. глаголица, съчетава трите основни знака за християнството – триъгълника, кръста и кръга. Смята се, че съставянето на глаголицата е извършено в манастира „Св. Полихрон” в Мала Азия, където вероятно са преведени на славянски и най-важните за християнското богослужение книги. В средата на IX век във Велика Моравия, двамата братя със свои ученици поставят основите на Великоморавската книжовна школа. После заминават за Венеция, където Кирил води прочутия диспут за триезичната догма с латинското духовенство. Според тази догма християнството може да се проповядва само на три езика: еврейски, гръцки и латински. Неговата здрава логика, силни аргументи и теоретични доводи побеждават в спора. След диспута във Венеция двамата братя пристигат в Рим, където малко след това Кирил умира. Погребан е тържествено в църквата „Сан Клементе“.

Хилядолетие по-късно, през 1881 г., в Рим отбелязват за пръв път паметта на двамата братя. Във връзка с тази годишнина в базиликата „Сан Клементе”, с помощта на няколко държави е построен параклис, в който са положени мощите му. Голямото признание за апостолската и културната дейност на създателите на славянската писменост на Стария континент идва на 31 декември 1980 г., когато папа Йоан Павел ІІ обявява Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. Днес името им олицетворява духовния мост между източните и западните християнски традиции, както и културното единение на Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10

Задушница е, почитаме паметта на починалите ни сродници

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и..

публикувано на 09.03.24 в 05:05