Евроизбори 2019: Подготовката за евроизборите е в пълен ход

Снимка: evropeiski-izbori.eu

Във връзка с предстоящите на 26 май в България избори за евродепутати Централната избирателна комисия (ЦИК) вчера обяви  плановете си за разкриване на изборни секции в чужбина, а днес президентът Румен Радев обсъжда с ръководството на комисията и други въпроси на вота.

Сред важните аспекти на подготовката е гарантирането на условия за сигурност на гласуването. Онзи ден МВР обяви денонощно открити линии (телефон 02/982 22 32 и e-mail izbor@mvr.bg) за съобщаване на нередности, касаещи специфичните му функции, а вчера обсъди с ЦИК и Държавната агенция за национална сигурност и по-широк кръг аспекти на сигурността, включително касаещи киберсигурността. На този етап основания за тревога няма, ако съдим по факта, че от началото на изборната кампания в края на април до днес в ЦИК са постъпили едва 15 сигнала за нередности,  предимно с претенции за некоректно излъчване на агитационни послания. Силно впечатление прави рекордният брой секции, които този път ще са на разположение на гражданите зад граница – 191 в общо 64 държави. За предишните избори за Европейски парламент, проведени през 2014 г., България разкри 179 секции в само 35, или почти два пъти по-малко държави.

Ще могат да гласуват в чужбина не само постоянно пребиваващите там българи, но и такива, които по една или друга причина в изборния ден  не са в родината. Онези, което са решили да гласуват извън родината, но не са подали предварително заявление, ще могат да упражнят правото си на гласуване само като попълнят заявление на място и уверят, че не са гласували другаде. Досега са регистрирани 7 неправителствени организации, желаещи да наблюдават изборите,  като общият брой на заявените от тях наблюдатели е 63. Поискали са регистрация  и международни наблюдатели от Европейския младежки форум и от Парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество.Още от категорията

Дипломатическият институт споделя българския опит в преговорите за членство в ЕС

Семинарът за млади албански дипломати за споделяне на българския опит от преговорите за членство в ЕС приключи в Саранда, Албания, с раздаване на сертификати на участниците от организаторите – д- р Клаус Физингер – директор за Югоизточна Европа на..

публикувано на 18.10.19 в 10:11

Посланик Улусой: Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия

Седмица след като Турция предприе третата си военна операция в северната част на Сирия, този път западно от река Ефрат, тревогите във връзка със създалата се усложнена ситуация станаха причина за извънредно събиране на Съвета по сигурността към..

публикувано на 16.10.19 в 11:02

България е за незабавно приключване на операцията в Сирия

Свикан по спешност от премиера Бойко Борисов, Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди усложнената ситуация в Сирия и произтичащите за България рискове от нея. След като информира президента Румен Радев за обсъждането, премиерът..

публикувано на 15.10.19 в 13:07