Евроизбори 2019: Подготовката за евроизборите е в пълен ход

Снимка: evropeiski-izbori.eu

Във връзка с предстоящите на 26 май в България избори за евродепутати Централната избирателна комисия (ЦИК) вчера обяви  плановете си за разкриване на изборни секции в чужбина, а днес президентът Румен Радев обсъжда с ръководството на комисията и други въпроси на вота.

Сред важните аспекти на подготовката е гарантирането на условия за сигурност на гласуването. Онзи ден МВР обяви денонощно открити линии (телефон 02/982 22 32 и e-mail izbor@mvr.bg) за съобщаване на нередности, касаещи специфичните му функции, а вчера обсъди с ЦИК и Държавната агенция за национална сигурност и по-широк кръг аспекти на сигурността, включително касаещи киберсигурността. На този етап основания за тревога няма, ако съдим по факта, че от началото на изборната кампания в края на април до днес в ЦИК са постъпили едва 15 сигнала за нередности,  предимно с претенции за некоректно излъчване на агитационни послания. Силно впечатление прави рекордният брой секции, които този път ще са на разположение на гражданите зад граница – 191 в общо 64 държави. За предишните избори за Европейски парламент, проведени през 2014 г., България разкри 179 секции в само 35, или почти два пъти по-малко държави.

Ще могат да гласуват в чужбина не само постоянно пребиваващите там българи, но и такива, които по една или друга причина в изборния ден  не са в родината. Онези, което са решили да гласуват извън родината, но не са подали предварително заявление, ще могат да упражнят правото си на гласуване само като попълнят заявление на място и уверят, че не са гласували другаде. Досега са регистрирани 7 неправителствени организации, желаещи да наблюдават изборите,  като общият брой на заявените от тях наблюдатели е 63. Поискали са регистрация  и международни наблюдатели от Европейския младежки форум и от Парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество.Още от рубриката

Евроизбори 2019: Евроизборите в някои страни започнаха, в България кампанията продължава

Изборите за евродепутати започнаха в Холандия и Великобритания днес, утре продължават в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия, а в България и останалите страни от ЕС ще са в неделя - 26 май. Най-ново проучване на агенция "Тренд"..

публикувано на 23.05.19 в 11:00

Евроизбори 2019: Европейската тема реабилитирана към края на предизборната кампания

Пет дни преди изборите за депутати в Европейския парламент в България, които ще се проведат на 26 май, в изявленията на основни участници в кампанията долавяме връщане към европейските теми, засенчвани досега от вътрешнополитически. В Източна..

публикувано на 22.05.19 в 10:58

Евроизбори 2019: ГЕРБ и БСП се конфронтират и на последната права на кампанията за евровота

Часове след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в интервю, че в предизборната борба БСП използва похвати от учебник на КГБ, водачът на листата на БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата нови сигнали срещу него. В един от тях се..

публикувано на 21.05.19 в 11:31