Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Подготовката за евроизборите е в пълен ход

Снимка: evropeiski-izbori.eu

Във връзка с предстоящите на 26 май в България избори за евродепутати Централната избирателна комисия (ЦИК) вчера обяви  плановете си за разкриване на изборни секции в чужбина, а днес президентът Румен Радев обсъжда с ръководството на комисията и други въпроси на вота.

Сред важните аспекти на подготовката е гарантирането на условия за сигурност на гласуването. Онзи ден МВР обяви денонощно открити линии (телефон 02/982 22 32 и e-mail izbor@mvr.bg) за съобщаване на нередности, касаещи специфичните му функции, а вчера обсъди с ЦИК и Държавната агенция за национална сигурност и по-широк кръг аспекти на сигурността, включително касаещи киберсигурността. На този етап основания за тревога няма, ако съдим по факта, че от началото на изборната кампания в края на април до днес в ЦИК са постъпили едва 15 сигнала за нередности,  предимно с претенции за некоректно излъчване на агитационни послания. Силно впечатление прави рекордният брой секции, които този път ще са на разположение на гражданите зад граница – 191 в общо 64 държави. За предишните избори за Европейски парламент, проведени през 2014 г., България разкри 179 секции в само 35, или почти два пъти по-малко държави.

Ще могат да гласуват в чужбина не само постоянно пребиваващите там българи, но и такива, които по една или друга причина в изборния ден  не са в родината. Онези, което са решили да гласуват извън родината, но не са подали предварително заявление, ще могат да упражнят правото си на гласуване само като попълнят заявление на място и уверят, че не са гласували другаде. Досега са регистрирани 7 неправителствени организации, желаещи да наблюдават изборите,  като общият брой на заявените от тях наблюдатели е 63. Поискали са регистрация  и международни наблюдатели от Европейския младежки форум и от Парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05