Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Подготовката за евроизборите е в пълен ход

Снимка: evropeiski-izbori.eu

Във връзка с предстоящите на 26 май в България избори за евродепутати Централната избирателна комисия (ЦИК) вчера обяви  плановете си за разкриване на изборни секции в чужбина, а днес президентът Румен Радев обсъжда с ръководството на комисията и други въпроси на вота.

Сред важните аспекти на подготовката е гарантирането на условия за сигурност на гласуването. Онзи ден МВР обяви денонощно открити линии (телефон 02/982 22 32 и e-mail izbor@mvr.bg) за съобщаване на нередности, касаещи специфичните му функции, а вчера обсъди с ЦИК и Държавната агенция за национална сигурност и по-широк кръг аспекти на сигурността, включително касаещи киберсигурността. На този етап основания за тревога няма, ако съдим по факта, че от началото на изборната кампания в края на април до днес в ЦИК са постъпили едва 15 сигнала за нередности,  предимно с претенции за некоректно излъчване на агитационни послания. Силно впечатление прави рекордният брой секции, които този път ще са на разположение на гражданите зад граница – 191 в общо 64 държави. За предишните избори за Европейски парламент, проведени през 2014 г., България разкри 179 секции в само 35, или почти два пъти по-малко държави.

Ще могат да гласуват в чужбина не само постоянно пребиваващите там българи, но и такива, които по една или друга причина в изборния ден  не са в родината. Онези, което са решили да гласуват извън родината, но не са подали предварително заявление, ще могат да упражнят правото си на гласуване само като попълнят заявление на място и уверят, че не са гласували другаде. Досега са регистрирани 7 неправителствени организации, желаещи да наблюдават изборите,  като общият брой на заявените от тях наблюдатели е 63. Поискали са регистрация  и международни наблюдатели от Европейския младежки форум и от Парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52