Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Резултатите от евровота може да се решат в последния момент

Кампанията за евроизборите в България навлезе във втора си половина и до края й остават две седмици. БСП сезира Централната избирателна комисия, че според закона за администрацията е недопустимо премиерът Бойко Борисов да оглавява предизборен щаб на управляващата ГЕРБ и призова да му бъде наредено да освободи поста. Според Централната избирателна комисия премиерът Борисов не е в нарушение. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че страната се управлява от задкулисието и Борисов е зависим от него.

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел призова от своя страна с вота си избирателите да кажат „Не“ на конфронтацията и „Да“ на диалога и сътрудничеството, като на 26 май подкрепят ГЕРБ. Водачът на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки акцентира, че на европейските избори те няма да се борят за присъствие, а за внушителен резултат, и основна цел на  ВМРО е да победи ДПС. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова в присъствие на лидера на европейските либерали Ханс ван Баален избирателите да подкрепят листата движението, защото е съставена от образовани, знаещи, можещи и доказали професионалните си качества хора. През почивните дни кандидатите за евродепутати на „Атака“ напомниха, че мотото им е: „Да си вземем своето от Европейския съюз“ и призоваха избирателите да ги подкрепят в името на борбата срещу обезлюдяването на България и социалната мизерия.

Агенция „Медиана“ изчислява, че две седмици преди изборите разликата между основните конкуриращи се сили – ГЕРБ и БСП, се е увеличила с 1.5% спрямо месец април и към момента е 2% в полза на социалистите.  Това според агенцията не се дължи на значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, а по-скоро на намаляване на подкрепата за ГЕРБ. В момента мобилизацията сред симпатизантите на двете сили е практически еднаква и вероятно ерозията на доверието в ГЕРБ е приключила. При практически изравнени позиции, доминирането на едната или другата партия може да се реши в последните мигове преди изборите, при това от „дреболии”. 26 май е трети ден в поредица от три почивни и ще гласуват повече тези, които си остават вкъщи. Избирателите на ГЕРБ са по-заможни и по-мобилни, част от тях вероятно ще пътуват и няма да успеят да гласуват, докато за пенсионерите, които не преобладават в електората на управляващите, гласуването е една от малкото възможности за социална изява. Управляващите имат обаче шанс за победа ако протестният вот се пръсне и не отиде при основния им политически опонент – БСП, смятат от „Медиана“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14