Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът за нови технологии Webit е знак, че София е дигиталната столица на Европа

Изложение, посветено на бъдещето на технологиите и изкуствения интелект среща в София откриватели, изследователи и предприемачи в стартиращи компании с ръководители на водещи световни гиганти, готови да инвестират милиони в перспективни технологични решения. 15 хил. посетители от 120 държави се очаква да посетят тазгодишното издание на Webit Festival, който ще се проведе на 14 и 15 май пред НДК в София.

Интересът към изложението е нараснал с 50% спрямо миналата година, отчитат организаторите и се готвят за първото си най-мащабно и сериозно събитие, посветено на технологиите на бъдещето в момента в Европа. Истинска сензация е, че в София идва милиардерът Марк Кюбан, който е един от най-богатите предприемачи в САЩ. Тук ще бъде и Дърк Хоук, изпълнителен директор на Airbus (Defence and Space).

В тези дни у нас идват над 500 инвеститори от цял свят. Разполагат със стотици милиарди евро. Това са големи компании и фамилни офиси, които инвестират собствените си пари и търсят идеите, в които ще ги вложат. Освен това идват и над 450 лектори от цял свят, които ще се срещнат с широката аудитория на 6 паралелни сцени в София – казва Пламен Русев, по чиято инициатива се провежда Webit Festival за 14-та поредна година.  

Основните иновации, върху които е акцентирано в тазгодишното издание са в сферата на изкуствения интелект и на т. нар. 5G мрежа, която е следващата по скорост и обхват технологична платформа. Благодарение на нея в бъдеще ще видим по магистралите да се движат самоуправляемите автомобили и с нея човечеството ще направи следващата технологична крачка. Във фестивалните не само ще се говори за новите технологии, но те ще бъдат и демонстрирани и достъпни за посетителите. Със сигурност посетителите няма да могат сега да летят на „летящите мотори“ (Hoverbike), каквито ще има пред НДК, но пък ще могат да ги наблюдават във въздуха – казва Пламен Русев:


За изложението в София пристигна робот от ново поколение. Наподобява човек, т.нар. „емоционален робот“, името му е Хармъни, (от англ. Harmony – хармония). Създаден е в Бразилия, но в момента се развива в Силициевата долина в Сан Франциско. Роботът, с образа на жена, може да води разговори, има изкуствен интелект, има и специфични умения, затова се нарича робот-компаньон. Има някои от иновациите, участващи в изложението, които са разработени от българи. Страната ни има традиции още от зората на роботиката в тази сфера. България е партньор на тогавашния лидер в тази област. В страната ни в завод „Берое“ през 70 и 80 години на мин. век са правени изключителни разработки. От тази ера са произлезли големи предприемачи. Пример за това е българин, който в момента има завод в САЩ и е единствения производител в света на роботи, които обезвреждат най-страшният убиец във военната среда – земните мини. Единственият робот, който ги намира и обезврежда е дело на българин и тези разработки той е направил още в социалистическа България. Това е повод за гордост за всички нас. В момента наблюдаваме възраждане на този род предприемачество в страната ни. Появиха се няколко интересни стартиращи компании, които ние ще покажем, а също и такива, които правят дронове. Едната е разработила дрон, който носи 350 кг товар и лети автономно. Това е уникално за света, друг е въпросът за какво ще се ползва, но самата новина, че е създаден у нас този дрон, е много обнадеждаваща. Има и компании, които са специализирани в областта на здравеопазването и аз вярвам, че това е първото нещо, което трябва да променим, защото пряко влияе  върху качеството на живота ни.

Реалният успех на Webit Festival в София са стотиците милиони инвестиции, които получават над 65% от участниците в изложението и то в рамките на 6 месеца, след края на фестивалната програма. Тази статистика показва, че българското изложение става все по-добра платформа за изява на компании и иновативни технологии, а София е на път трайно да остане в съзнанието на гостите като „дигитална столица“ на Европа, както беше описана от чуждестранните специализирани издания.

Снимки: webit.org и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26