Евроизбори 2019: Предизборното съперничество между ГЕРБ и БСП се изостря

Снимка: БГНЕС

След като преди дни БСП сезира ЦИК, че премиерът Бойко Борисов използва държавен ресурс за водене на предизборната кампания на ГЕРБ като обикаля страната и раздава пари от Министерския съвет, на свой ред  ГЕРБ внесе в комисията жалба срещу „участието на президента Румен Радев в предизборната кампания на БСП”. 

От БСП алармираха, че според нейни областни председатели, кметове, председатели на общински съвети и депутати, в хода на предизборната кампания управляващата партия ГЕРБ прибягва до административен натиск и засилени проверки на кметове социалисти. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че заради опасения от манипулиране на изборните резултати социалистите предприемат организация за паралелно преброяване на гласовете.

Междувременно говорителят на ЦИК Александър Андреев каза пред БНР, че сертифицирането и одитирането на машините за гласуване започва на 16 май по същия ред и условия, с които е било направено за президентските избори през 2016 г. ДПС продължава предизборната си кампания с настойчиво възпоменаване на събития от т. нар. „възродителен процес“ през 1989 г., когато тоталитарният режим проведе мащабна акция за насилствено преименуване на етническите турци. Като заяви на предизборен митинг, че Европа е пред дилемата дали да тръгне в посоката на национализма и ксенофобията, или да следва пътя на толерантността, демокрацията и единството, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна, че с опита си в това отношение движението може да й бъде от полза. Президентът на Партията на европейските либерали и демократи Ханс Ван Баален подкрепи Карадайъ, заявявайки, че Западна Европа може да се поучи от опита на ДПС в опазването на етническия мир и толерантност.

В телевизионно интервю лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се обяви за промяна в политиката на ЕС, който е заченат като съюз на суверенни държави, а сега се управлява от скъпо платени бюрократи, които никой не е избирал. Обявявайки се категорично срещу политиката на съобразяването с мюсюлманите и мигрантите, Каракачанов заяви, че  не е нормално хора, които никой не е канил в Европа, да й диктуват правила. В предизборните изяви на партия „Атака“ се открои най-силно изявлението на нейния лидер Волен Сидеров, че Европа не е отделен континент, а полуостров от Евразия и е вредно да се избягва общуване с Русия. В този контекст Сидеров увери, че една от първите задачи на евродепутатите на „Атака“ в новия Европейски парламент ще е да искат отмяна на ембаргото срещу Русия.


 


Още от рубриката

Евроизбори 2019: Евроизборите в някои страни започнаха, в България кампанията продължава

Изборите за евродепутати започнаха в Холандия и Великобритания днес, утре продължават в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия, а в България и останалите страни от ЕС ще са в неделя - 26 май. Най-ново проучване на агенция "Тренд"..

публикувано на 23.05.19 в 11:00

Евроизбори 2019: Европейската тема реабилитирана към края на предизборната кампания

Пет дни преди изборите за депутати в Европейския парламент в България, които ще се проведат на 26 май, в изявленията на основни участници в кампанията долавяме връщане към европейските теми, засенчвани досега от вътрешнополитически. В Източна..

публикувано на 22.05.19 в 10:58

Евроизбори 2019: ГЕРБ и БСП се конфронтират и на последната права на кампанията за евровота

Часове след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в интервю, че в предизборната борба БСП използва похвати от учебник на КГБ, водачът на листата на БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата нови сигнали срещу него. В един от тях се..

публикувано на 21.05.19 в 11:31