Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Предизборното съперничество между ГЕРБ и БСП се изостря

Снимка: БГНЕС

След като преди дни БСП сезира ЦИК, че премиерът Бойко Борисов използва държавен ресурс за водене на предизборната кампания на ГЕРБ като обикаля страната и раздава пари от Министерския съвет, на свой ред  ГЕРБ внесе в комисията жалба срещу „участието на президента Румен Радев в предизборната кампания на БСП”. 

От БСП алармираха, че според нейни областни председатели, кметове, председатели на общински съвети и депутати, в хода на предизборната кампания управляващата партия ГЕРБ прибягва до административен натиск и засилени проверки на кметове социалисти. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че заради опасения от манипулиране на изборните резултати социалистите предприемат организация за паралелно преброяване на гласовете.

Междувременно говорителят на ЦИК Александър Андреев каза пред БНР, че сертифицирането и одитирането на машините за гласуване започва на 16 май по същия ред и условия, с които е било направено за президентските избори през 2016 г. ДПС продължава предизборната си кампания с настойчиво възпоменаване на събития от т. нар. „възродителен процес“ през 1989 г., когато тоталитарният режим проведе мащабна акция за насилствено преименуване на етническите турци. Като заяви на предизборен митинг, че Европа е пред дилемата дали да тръгне в посоката на национализма и ксенофобията, или да следва пътя на толерантността, демокрацията и единството, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна, че с опита си в това отношение движението може да й бъде от полза. Президентът на Партията на европейските либерали и демократи Ханс Ван Баален подкрепи Карадайъ, заявявайки, че Западна Европа може да се поучи от опита на ДПС в опазването на етническия мир и толерантност.

В телевизионно интервю лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се обяви за промяна в политиката на ЕС, който е заченат като съюз на суверенни държави, а сега се управлява от скъпо платени бюрократи, които никой не е избирал. Обявявайки се категорично срещу политиката на съобразяването с мюсюлманите и мигрантите, Каракачанов заяви, че  не е нормално хора, които никой не е канил в Европа, да й диктуват правила. В предизборните изяви на партия „Атака“ се открои най-силно изявлението на нейния лидер Волен Сидеров, че Европа не е отделен континент, а полуостров от Евразия и е вредно да се избягва общуване с Русия. В този контекст Сидеров увери, че една от първите задачи на евродепутатите на „Атака“ в новия Европейски парламент ще е да искат отмяна на ембаргото срещу Русия.


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00